Het hijsen van de vlag verliep niet bepaald soepel.
Het hijsen van de vlag verliep niet bepaald soepel. Foto: © Bastiaan Miché

Elckerlyc Schuttersweg is weer Vondelschool

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het hijsen van de vlag verloopt allesbehalve vlekkeloos - op het moment dat de confetti de lucht in schiet, ligt hij alweer op de grond - maar uiteindelijk 'wappert' Joost van den Vondel op het schoolplein aan de Schuttersweg. En dus is de Vondelschool weer terug in Hilversum.

Toen ergens in de jaren '90, weet de kersverse directeur Anna van Hiele (31), het leerlingenaantal de dramatische grens van slechts honderd naderde, werd de Vondelschool een soort dependance van de Elckerlyc aan de Van Hogendorplaan. Ruim twintig jaar later telt de school, die nauw samenwerkt met buurman Roland Holst College, ruim 200 leerlingen. 

En dus is er nu het moment op weer op eigen benen te staan en verder te gaan onder de naam vernoemd naar de beroemde dichter Joost van den Vondel (1587-1679). Niet dat er gedoe was met de collega's van de Elckerlyc - helemaal niet zelfs - maar als zelfstandige school is het eenvoudiger om 'een duidelijker profiel te kiezen', weet Van Hiele. "Het heeft ook te maken met beleving. Wij zijn één school. Dit zijn onze kinderen." Overigens, de school aan de Van Hogendorplaan blijft gewoon Elckerlyc heten.

Voor de locatie Schuttersweg passeerden diverse namen de revue, maar uiteindelijk viel de keuze op Vondelschool. Zo is de school binnen het monumentale Dudokpand bij veel Hilversummers bekend. En historisch gezien is het een mooie naam, vindt directeur-bestuurder Geert Looyschelder van STIP, waar de Vondelschool onder valt. De Hilversumse onderwijsorganisatie, met veertien basisscholen, telt inmiddels 3500 leerlingen. En, aldus Looyschelder, dat aantal neemt alleen maar toe. 

Uit de krant