Vrijdag loopt de burgemeester een paar uur stage bij de Hilversumse handhaving.
Vrijdag loopt de burgemeester een paar uur stage bij de Hilversumse handhaving. Archieffoto: Bastiaan Miché
video

Over extra middelen boa's valt te praten met Broertjes

Politiek

HILVERSUM - Over uitbreiding van het arsenaal van de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) is te praten wat burgemeester Pieter Broertjes betreft. Daarbij denkt hij zelf aan pepperspray en een bodycam. Tevens pleit hij voor betere scholing van de mensen die op straat moeten handhaven.

Dat zegt de burgervader in 'In gesprek met', het tweewekelijkse interview van deze krant in samenwerking met GooiTV. "Bodycams kunnen helpen. Pepperspray zou een middel kunnen zijn", stelt de burgemeester. "We hebben daar inmiddels landelijk afspraken over bij de G40, de veertig grootste gemeenten, die daar een brief over hebben geschreven aan de minister. Zoals een stroomstootwapen de politie kan helpen, kan pepperspray de boa’s helpen. Ik ben daarvoor, mits het selectief en correct wordt ingezet. Die boa’s moeten ook opgeleid worden. Dat is natuurlijk ook wel een dingetje."

Stagelopen
Komende vrijdag loopt Broertjes een paar uur stage bij de Hilversumse handhavers. Tijdens de jaarwisseling zei een Hilversumse boa op landelijke televisie dat hij graag uitgerust wil zijn met een wapenstok. Handboeien en een portofoon waren volgens de handhaver niet afdoende. De burgemeester zegt zelf wel een bestuurlijk standpunt te hebben ingenomen, maar wil graag van de mensen die op straat hun werk doen, horen wat hun ervaringen zijn.

Verder in 'Het Gesprek Met': het herstellen van het gezag van de politie, aanpak van ondermijning, een weekendtip en niets over de zaak Jaeger...

Uit de krant