Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Hoe koersvast is Hart voor Hilversum op gebied van nevenfuncties?

Politiek

HILVERSUM - Dezelfde kwestie, een andere wethouder. Opnieuw heeft een collegelid nevenfuncties niet opgegeven aan de raad. Twee jaar terug was die constatering onder leiding van Hart voor Hilversum (HvH) met Leefbaar Hilversum het begin van het einde van SP'er Arjo Klamer. Maar hoe koersvast is de lokale partij nu?

Karin Walters, in 2017 fractievoorzitter van HvH, was van plan een integriteitsmelding te maken tegen Klamer vanwege niet-vermelde bijbanen en de vele uren die hij in die twaalf functies stopte, volgens de partij. Dat was reden genoeg om in juni van dat jaar een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen, die de wethouder overleefde. Uiteindelijk hoefde Walters niet de gang te maken naar burgemeester Pieter Broertjes, want aan het einde van de maand was de socialist alsnog uit het college.

Gooistad
En hoe zit dat nu? Is Hart voor Hilversum, de partij die in maart 2018 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met acht zetels de grootste werd van Hilversum, net zo rechtlijnig en koersvast? Aan de (oude) achterban ligt het niet. Dat 'Hart' toch samenging in een coalitie met het D66 van Wimar Jaeger was pijnlijker voor veel leden dan het opgeven van het Gooistad-standpunt.

Warme pluche
Het grote verschil met 2017 is dat de partij de harde oppositiebanken heeft verlaten voor het warme coalitiepluche. Feit is dat twee nevenfuncties van de in totaal dertien niet zijn vermeld, aldus het BING-rapport. Dat is twee keer de gemeentewet overtreden. Hoe zwaar weegt dat nu als het de regeerpartner betreft?

Uit de krant