[partnerbijdrage] Peaky Blinders vanaf 4 oktober bij Netflix, houd je het nog?
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
partnerbijdrage

Peaky Blinders vanaf 4 oktober bij Netflix, houd je het nog?

Eerst de BBC, dan Netflix. We kunnen niet wachten. Peaky Blinders is een hit! Het vijfde seizoen komt eraan. 

De Britten weten wel raad met dramaseries. Ze staan er om bekend dat ze alles uit de kast halen met als resultaat prachtige programma’s. Peaky Blinders is er daar een van. Voor wie dit tot nu toe niet heeft meegekregen (hoe kan dat!), Peaky Blinders speelt zich af vanaf het jaar 1918 in het naoorlogse Birmingham. De Peaky Blinders zijn een bende die de stad regeert. Ze hebben echt bestaan en onderscheidden zich van andere bendes door hun kledingstijl waaronder een driedelig pak, overjas en vooral de platte pet. 

Leider van de bende: Tom Shelby (acteur Cilian Murphy). Goeie kop, heldere ogen, stoer en kwetsbaar tegelijk. Kijk, daar vallen niet alleen mannen, maar ook vrouwen voor. Vanaf het moment dat Netflix de serie uitzond, werd het alom geprezen en bekeken.

Vervang de schoudertas voor een pet en de Peaky Blinders zijn een feit

De serie is hard, hartverscheurend en ongelooflijk dramatisch. En mede doordat deze stijl van kleden ‘in’ is (zie: barbershops etc.) vieren de Peaky Blinders hoogtij. Fans hebben een voorkeur voor verschillende personages uit de serie. Allemaal dragen ze driedelig pak. Een opvallend stijlvolle outfit in een stad van hel en verdoemenis. De oogverblindende outfit (blinder) doet niet onder voor huidige trendy geklede heren met een stijlvolle schoudertas heren. Vervang de tas voor een pet (Peak) en de Peaky Blinders zijn een feit. 

Ook zouden ze altijd gepoetste schoenen hebben gedragen, een zijden sjaal en prachtige overhemden. Trouwens; de dames in de serie mogen er ook zijn. Ze dragen prachtige kleding in de vorm van zijden jurken, jassen met een bontkraag en stijlvolle tassen in de hand. Over de grote schoudertas dames is niet veel te zeggen. In die tijd ging het om kleinere exemplaren. 

Scheermesjes waren toen schaars

De serie is op waarheid gebaseerd. Deze gang in Birmingham was niet zo invloedrijk als de serie doet voorkomen, maar het waren wel ‘handige jongens’ van tussen de twaalf en negenentwintig jaar. Ze roofden, overvielen en smokkelden en hielden zich bezig met wedden op paarden. In de dichtbevolkte stad was het al met al een ongeordende boel met veel geweld en bendes.

Thomas Shelby heeft niet bestaan. En de serie is enigszins in een andere tijd geplaatst dan rond 1890 waarin de Peaky Blinders werkelijk de stad onveilig maakten. Scheermesjes waren toen schaars. Voor de lezer die nog niet zoveel over de Peaky Blinders weet: de heren hadden in de binnenkant van hun petten scheermesjes verborgen -in de serie dan- om vijanden te verblinden. Geen vrolijk attribuut, maar in de serie doet het zijn werk. 

Schrijver Steven Knight zet Tommy Shelby in seizoen 5 in de politiek, laat de Peaky Blinders het opnemen tegen de Bridgeton Derry-bende (Billy Boys uit Glasgow) en we krijgen tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw te maken met de Britse fascistische politicus Oswald Mosley. Zoals het er nu naar lijkt, komen er in totaal 7 seizoenen. Stijlvolle gangsters doen het altijd goed. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>