Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
Actueel

Jaeger overleeft motie van wantrouwen

Politiek

HILVERSUM - Wethouder Wimar Jaeger heeft nog altijd voldoende vertrouwen vanuit de gemeenteraad. De maandenlang onder vuur liggende wethouder overleefde na een lange avond uiteindelijk een motie van wantrouwen, ingediend door de SP en PvdA. Desondanks kreeg de D66'er een stevige tik op de vingers. 

De Hilversumse politiek besprak woensdagavond het rapport van BING over de drie integriteitsmeldingen tegen de wethouder. De discussie duurde, inclusief meerdere schorsingen, maar liefst vijf en een half uur. Dat was voor een groot deel te danken aan de moeizame reactie van de wethouder zelf. Want terwijl wethouder Karin Walters (die sprak namens het college) en burgemeester Pieter Broertjes vrij snel aangaven dat er fouten waren gemaakt en beterschap beloofden, had Jaeger meer moeite om het vertrouwen van de gemeenteraad te winnen.

Dat had niet eens zo veel te maken met de nevenfuncties die hij niet had vermeld, maar veel meer met zijn manier van besturen. Ook de kritiek die hij tijdens het onderzoek had op de eerste indiener van een integriteitsmelding, tevens fractievoorzitter van de SP, Bianca Verweij, werd hem door veel raadsleden niet in dank afgenomen. Echter, een simpel 'sorry' van Jaeger naar Verweij toe kon de wethouder - ondanks vele verzoeken van met name Femke van Drooge van de PvdA - niet uitspreken.

De motie van wantrouwen kreeg uiteindelijk steun van 'slechts' zeven van de dertig raadsleden. Dat kwam ook doordat Jaeger tijdens zijn laatste zegje toch nog enige spijt betuigde. Een motie van treurnis vanuit de ChristenUnie echter, zeg maar een gele kaart, werd echter wel door zestien raadsleden gesteund. Het geeft aan dat Jaeger zich nog maar weinig kan permitteren en nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de politiek. "De wethouder zegt dat deze bestuursstijl hem past als een jas, maar wij willen een andere jas", aldus GroenLinksfractievoorzitter Marleen Remmers.

Uit de krant