Eric Tiggeler:
Eric Tiggeler: "Hilversummers zijn niet altijd even trots op hun stad." Foto: Bastiaan Miché

Tentoonstelling 'De stilte van de stad' te zien in bibliotheek

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Hilversum op een mooie manier in het zonlicht zetten en de inwoners trots maken op hun dorp of stad. Dat is toch wel het doel achter de tentoonstelling 'de stilte van de stad' door Eric Tiggeler.

"Hilversummers zijn niet altijd even trots op hun stad. Vaak is er kritiek", constateert de Hilversumse kunstschilder. "Het is een raar soort minderwaardigheidsgevoel. Maar als je om je heen kijkt, zie je heel vaak mooie dingen. En dan heb ik het niet over de bekende monumenten, maar over simpele straten zoals de Veerstraat, of de fietstunnel onder het station."

Tiggeler kreeg enige bekendheid toen hij vorig jaar de landelijke competitie 'Schilderij van het jaar' wist te winnen. Uit bijna 700 inzendingen koos de vakjury voor zijn werk 'Mahlerlaan, maandagmorgen'. De in Amsterdam geboren Hilversummer schildert dus vooral plekken in de stad.

Allereerst maakt hij een foto van een locatie en vervolgens gaat hij aan de slag. En de ene keer is die plek puur toeval, de andere keer zit er een plan achter. "Bij MOUT ben ik drie keer heen en weer gefietst, steeds kon ik niet dat goede moment vinden. Maar toen ik een keer uit de VUE kwam, de zon net onderging en het net had geregend, was daar hét moment."

Mensen op een andere manier naar een plek laten kijken: ook dat is de gedachte achter de expositie. En niet alleen bekende locaties als het Marktplein of Zonnestraal komen voorbij. Ook de parkeerplaats bij de Gamma is geschilderd. En hoewel Tiggeler de plekken mooi in beeld brengt, zijn ze zo realistisch mogelijk geschilderd. "Soms haal ik een parkeerbord weg."

In de bibliotheek zijn tot 7 november zo'n twintig werken te zien. Zaterdag vanaf 12.00 uur is Tiggeler zelf aanwezig.

Uit de krant