Afbeelding
Foto's: © Bastiaan Miché

Hilversumse scoutinggroep viert 75-jarig bestaan uitbundig

Cultureel

HILVERSUM - De Argonauten vierde zaterdag het 75-jarig bestaan. De scoutinggroep kent een rijke historie en neemt een bijzondere plaats in in het jeugdwerk.

"Nu de bevrijding van ons Vaderland met rasse schreden nader komt, hebben wij geïnstalleerde P.V., ons op Eikbosserweg 256, ten huize van Groesleider Hommes van groep V [Hilfertheem] verzameld." Dat is de eerste zin uit het logboek van de Argonauten bij de oprichtende vergadering op 23 september 1944, vlak na de slag om Arnhem.

"Mensen hadden weer de hoop om een scoutinggroep - in de oorlog verboden - op te richten", zegt Argnonautenwoordvoerder Felix Oberdorfer precies 75 jaar later. "Al was het in het begin, tot mei 1945, even ondergronds." De eerste opkomst van de vers opgerichte groep was al wel op 15 oktober 1944. Daarbij werd voor het eerst officieel de vlag gehesen. De eerste officiële opdracht was het begeleiden van de intocht van de geallieerden in Hilversum op 7 mei. Uit het logboek: "Het was een zware maar welbestede dag geweest en...de Tommy's waren er..."

Sindsdien zijn er tot vandaag ruim 1.500 mensen lid geweest van de scoutinggroep. De Argonauten is in Hilversum en omstreken bekend geworden met de Griekse weken 'Hellas in Hilversum' in 1960 en ook met de jaarlijkse herfstwandeltocht, die dit jaar wederom wordt gehouden.

Zaterdag was het grote feest bij het clubhuis aan het verlengde van de Eikbosserweg. Zo waren er voor de kinderen een gezamenlijk spel en diverse typische scoutingactiviteiten. Oud-leden (er waren er vijf van het eerste uur) en genodigden konden onder het genot van een drankje bijpraten. Momenteel telt de scoutinggroep 130 leden, vertelt Oberdorfer, inclusief bestuur en leiding. Er zijn dus pakweg 80 jeugdleden. Voor de leeftijdsgroep tussen 7 en 11 jaar is er zelfs een wachtlijst. Vrijwilligers zijn nog wel welkom.

 

Uit de krant