Wethouder Karin Walters: 'Schipperen om begroting rond te krijgen'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. (Foto: Bastiaan Miché)

Wethouder Karin Walters: 'Schipperen om begroting rond te krijgen'

HILVERSUM - Minder geld, meer taken, stabiele woonlasten. Dat is in het kort de boodschap van wethouder Karin Walters van financiën bij de toelichting van de Begroting 2020 'Bouwen aan Hilversum'. 

In deze begroting investeert zij 2,9 euro miljoen extra in het sociaal domein bovenop de gelden die reeds in de Kadernota stonden. Daarnaast investeert zij in 2020 1 euro miljoen extra in stedelijke ontwikkelingen en komt er extra capaciteit om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.

De begroting voor 2020 is sluitend ondanks dat het Rijk minder middelen ter beschikking heeft gesteld. Een doorkijk naar de komende jaren blijft daarmee spannend zolang de inzet van het Rijk ongewis blijft, aldus de wethouder. "Nu het Rijk minder financiële middelen aan gemeenten in het land biedt, maar meer taken bij ons neerlegt, is het schipperen om de begroting rond te krijgen. Omdat ook komende jaren weinig zekerheid is over het geld uit Den Haag, is het bovendien moeilijk om de begroting over de jaren heen stabiel in beeld te krijgen."

Walters is er daarom trots op dat de begroting structureel sluitend is, alleen in 2022 is er nog een incidenteel nadeel. "De structurele lasten worden gedekt met structurele inkomsten. En dit terwijl de woonlasten op of onder de inflatie van 1,5% blijven waardoor Hilversummers stabiele woonlasten houden en er geen extra bezuinigingen nodig zijn."

In de Kadernota is afgesproken om extra in te zetten op het Sociaal Domein: meer mensen aan het werk helpen, de schuldhulpverlening uitbreiden en extra medewerkers bij het Sociaal Plein. In deze begroting raamt de gemeente daarbovenop extra geld voor Jeugd (1,8 miljoen euro) en WMO/Zorg (1,1 miljoen euro). Er zijn twee belangrijke doelstellingen volgend jaar: meer mensen aan het werk helpen en meer ontmoeting en ondersteuning in de wijk organiseren. Zo krijgen mensen meer kansen om de regie op hun leven te herpakken en te houden.

Er is een grote vraag naar woningen in Hilversum. Daarom investeert dit college stevig in de bouw van duizend woningen, met de nadruk op het sociale en het middeldure huursegment. Deze woningen worden vooral in de projecten rond het stationsgebied, postcodegebied 1221 (Spoorzone) en Crailo gerealiseerd. Tegelijkertijd moet de bedrijvigheid een impuls krijgen met de ontwikkeling van het Arenapark. Voor de projectkosten op deze stedelijke ontwikkelingen begroot de gemeente 1 miljoen euro extra. Deze kosten worden gefinancierd uit de nieuw ingestelde reserve Stedelijke Ontwikkeling. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>