Afbeelding
Partnerbijdrage

Schuldschade in het verkeer: wat zijn de gevolgen

Algemeen

Als jijzelf gedeeltelijk of helemaal aansprakelijk wordt geacht voor het ontstaan van schade in het verkeer dan wordt hierbij gesproken van een schuldschade. Als jou dit overkomt dan zijn er twee type autodekkingen waarop je zou kunnen terugvallen, zoals je hieronder kunt lezen.

Wat voor type schuldschades zijn er?
Er zijn vier type schuldschades in het verkeer, om te beginnen met fysiek letsel. Dit is de letselschade die jij hebt toegebracht aan jouw eigen lichaam of aan die van iemand anders. De geest valt overigens ook onder letselschade. Hierbij kun je denken aan de personen die aanwezig waren in jouw eigen auto of de auto van de tegenpartij. Ook voetgangers, fietsers en anderen die je aanrijdt vallen onder letselschade. Een ander type schuldschade kan autoschade zijn. De naam hiervan geeft al aan dat het gaat om schade aan de auto van jouzelf of anderen. Zaakschade aan overige bezittingen zijn tevens een schuldschade in het verkeer, hierbij gaat het onder meer om hekjes, huisdieren, spullen in de auto en meer. De laatste soort van schuldschade is schade aan het wegmeubilair, zoals een afzetpaaltje, een lantaarnpaal, de vangrail, et cetera.

WA schuldschade
Natuurlijk moet je in Nederland jouw auto verzekeren met minimaal een WA autoverzekering. Hiermee ben je verzekerd en gedekt voor schade die door jouw schuld en door jouw auto wordt toegebracht aan (de auto van) anderen. Bovendien ben je met een WA verzekering ook beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid jegens anderen. De schade van de ander is dus gedekt, maar die van jou niet. De autoverzekeraars op Autoverzekering.nl zullen alle letselschades en zaakschades die jij met jouw auto toebrengt aan iemand anders vergoeden. Hierbij moet de bestuurder van jouw auto deels of volledig aansprakelijk worden geacht. Bij zo een aansprakelijkheidsverzekering zijn overigens een paar uitzonderingen.

Casco schuldschade
Als je kiest voor een cascodekking dan is ook de schade aan jouw eigen auto deels of volledig verzekerd, dus ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Als je betrokken raakt bij een aanrijding waarvoor jij schuldig bent dan zal de schade aan jouw voertuig worden gedekt met een WA plus of een allrisk verzekering. Met een WA autoverzekering is dit zeker niet het geval. Schade aan jouw auto wordt tevens gedekt door de verzekeraar als het komt door een brand, kortsluiting, explosie, et cetera. Zelfs bijkomende kosten als berging en vervoeg zijn gedeeltelijk verzekerd onder cascodekking.

Uit de krant