Vrolijk rennen kinderen tussen de vijf en zeven jaar achter de mascottes van Wasmeer en Bink aan.
Vrolijk rennen kinderen tussen de vijf en zeven jaar achter de mascottes van Wasmeer en Bink aan. Foto: © Bastiaan Miché

Wasmeer en Bink laten Hilversummertjes jaar lang kennismaken met voetbal

Sport

HILVERSUM - Kinderen zitten veel te veel binnen. Moeten van de bank af komen, actie in de taxi. Wasmeer en Bink zorgen daar het komende jaar voor.

Zijn sportbroekje hangt tot ver over zijn knieën en zijn Manchester United-shirtje is wat aan de ruime kant. Het maakt Tihut niet uit. Het zesjarige jochie vindt het geweldig dat hij leert voetballen. Een jaar lang maakt hij kennis met het spelletje en dat doet-ie met veertig andere Bink-kinderen. Paul Steinpatz van HSV Wasmeer loopt trots rond; samen met Bink Kinderopvang kan hij de kinderen dit aanbieden. "Fantastisch toch?", straalt hij.

Zaterdagochtend, twaalf uur. Met rode wangen van opwinding hollen de voetballertjes het veld van Wasmeer op. Ouders kijken langs de kant toe en blijven maar zeggen dat ze zo blij zijn dat het zo'n mooie dag is. Steinpatz deelt hun mening, want de dag ervoor kwam de regen met bakken uit de lucht vallen. "Zou toch jammer zijn van zo'n leuk evenement?"

Het lid van de sponsorcommissie HSV Wasmeer dacht na hoe hij jonge Hilversummers naar zijn club kon krijgen. Vroeger hoefde een vereniging daar nauwelijks moeite voor te doen omdat het heel simpel was: kinderen moesten sporten en niet zelden werd gekozen voor voetbal. "Maar dat is tegenwoordig anders. De keuze is groot en kinderen hebben het druk, moeten al van alles en soms schiet sport erbij in."

Gymleraar wegbezuinigd
Terwijl het zo goed is, weet ook Kristel van Ekelenburg, sportcoördinator van Bink. Zij werd benaderd door Steinpatz en brainstormde wat zij voor elkaar konden betekenen. Want als geen ander weet Van Ekelenburg hoe belangrijk het is voor kinderen om te bewegen. Natuurlijk om het gewicht in de gaten te houden: statistieken wijzen uit dat kinderen steeds zwaarder worden en op jonge leeftijd kan het tij makkelijker worden gekeerd. "Sporten is niet alleen goed voor gewichtsbeheersing, maar ook voor de motoriek. Bink Kinderopvang heeft bewegen hoog in het vaandel staan en biedt sport- en spelactiviteiten aan. Steeds vaker zien we dat kinderen in groep acht bijvoorbeeld nog geen handstand kunnen maken. Dat heeft ook te maken met het wegbezuinigen van vakdocenten in het onderwijs: voor de gymleraar is geen budget meer."

BINK League
De brainstormsessie van Van Ekelenburg en Steinpatz was succesvol: Wasmeer laat veertig Bink-kinderen op proef een jaar lang trainen en voetballen zonder de verplichting KNVB-lid te worden. De kinderen spelen onderling competitie en lopen in door Bink gesponsorde kleding. Dolblij is Steinpatz met Stef Beemsterboer die de trainingen en de indeling van de teams samen met de trainers regelt. "We hadden voor de groep vijf- tot zevenjarigen de Wasmeer League met daarin ook zo'n veertig kinderen en die hebben we nu omgedoopt tot de BINK League." 

Natuurlijk hoopt Steinpatz dat de kinderen na het jaar besluiten lid te worden van de vereniging zodat de aanwas van onderen weer welig tiert. "Maar net als Bink vinden we het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met het fenomeen sporten."

Terug naar de popelende kinderen die op die prachtige zaterdag in oktober wachten op het moment dat sportwethouder Floris Voorink een lint doorknipt en de BINK League 'opent'. Als het officiële moment achter de rug is, sprinten de voetballertjes het veld op, met de mascottes van Wasmeer en Bink in hun kielzog. Elkaar onder de voet lopend, hollen ze op de bal af. 

De dochter van de wethouder die ook in het veld staat, kauwt dromerig op haar mouw, de vijfjarige Kai huilt rennend in de armen van zijn vader als hij per ongeluk een bal tegen zich aan krijgt en Tihut in zijn te grote voetbalshirtje laat zijn spierballen zien en gromt dat hij de beste is. "Let maar op," steekt hij zijn vingertje in de lucht, "ik kan heel goed voetballen." Tihut. Onthoud die naam.

Uit de krant