Hakan Koç wil dat de gemeente beleid maakt voor trouwstoeten.
Hakan Koç wil dat de gemeente beleid maakt voor trouwstoeten. Foto: © Bastiaan Miché

'Maak vooraf regels duidelijk aan bruidsparen over trouwstoet'

Politiek

HILVERSUM - Onder het mom van een gewaarschuwd mens telt voor twee wil Hakan Koç van Hart voor Hilversum dat de regels voor een trouwstoet in Hilversum duidelijk zijn. Als het bruidspaar en hun gasten vooraf goed op de hoogte zijn van wat wel en niet mag, voorkom je veel ellende, is de redenatie van de politicus. Daarom pleit hij er nu voor dat de gemeente dit goed regelt.

Een directe aanleiding in Hilversum met een trouwstoet waar de grenzen, verkeersregels of wetten zijn overtreden, heeft Koç niet. Wel weet hij dat er zorgen zijn in zijn woonplaats. Dat blijkt uit gesprekken die hij onder meer heeft gevoerd in de Turkse moskee. "Mensen houden hun hart vast."

Hoewel het in Hilversum lijkt mee te vallen qua overlast of excessen (er is weinig over bekend), is er landelijk veel te doen om trouwstoeten waarbij het verkeerd gaat. De agent die van achter knock-out wordt geslagen, is het meest schrijnende voorbeeld. Er gebeurt veel meer. Op zijn telefoon laat hij een foto zien van een Lamborghini ter waarde van zo'n slordige 300.000 euro die in Maasdijk in de prak is gereden tijdens zo'n rit.

Als vooraf glashelder is gemaakt waar het bruidspaar en hun gasten zich aan moeten houden, heeft dat een preventieve werking. Zeker ook omdat de tortelduiven zich vooraf moeten melden, waardoor de politie op de hoogte is van hun aanwezigheid in Hilversum. "Ik doe dit niet om de mensen te pesten, maar mijn bedoeling is juist om ze in bescherming te nemen", legt de politicus uit.

Het gaat erom dat een huwelijksdag een van de mooiste momenten uit een mensenleven moet zijn. Als zo'n dag dan eindigt in het ziekenhuis, een politiecel, met een total loss gereden wagen of met bekeuringen, dan is de dag waarop twee mensen in het huwelijksbootje treden altijd besmet. Dat kan nooit de bedoeling zijn, aldus Koç. Daarom stelt hij voor dat de gemeente hier beleid op maakt en moet de uitvoering hiervan komen te liggen bij de politie (wijkagenten).

Uit de krant