Wethouder Annette Wolthers.
Wethouder Annette Wolthers. Foto's: Bastiaan Miché

'State of the art': Nieuwe Sterrenschool energiezuinig en toch ook wel heel gaaf

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een klimmuur, basket en veel groen buiten en binnen fris ogende leslokalen en een modern ingerichte gymzaal. Maar de blikvanger binnen de vrijdag officieel geopende Sterrenschool aan de Hilversumse Huygensstraat is toch wel de glijbaan die tevens dient als uitgang. 

Onderwijswethouder Annette Wolthers maakte graag van de gelegenheid gebruik om - voordat zij de aanwezigen toespraak - van de glijbaan naar beneden te glijden. "Wat een school is dit", zei zij vervolgens, "echt state of the art." Schooldirecteur Reinier van Milligen gelooft bovendien dat de school, die nu nog honderd leerlingen, door de nieuwbouw kan groeien tot 200 leerlingen. 

De gemeente Hilversum en Stip Hilversum, het bestuur van het openbaar basisonderwijs in Hilversum, hadden bij de planvorming van de school (waar voorheen de Leeuwenhoekschool stond) de ambitie een van de meest duurzame schoolgebouwen in Nederland te bouwen. En dat is gelukt, aldus directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip. Door extra investeringen is de Sterrenschool een energiezuinig gebouw geworden en leveren zonnepanelen het grootste deel van de te gebruiken energie. "Toen ik vijf en een half jaar geleden bij Stip aan de slag gingen, hadden we hier toch een school waar we ons een beetje voor schaamden. We wilden een school waar we trots op kunnen zijn. Dat is gelukt."

Toch is het oude schoolgebouw nog wel vertegenwoordigd in het nieuwe pand. Zo komt een deel van de gebruikte materialen uit het oude schoolgebouw of van andere gesloopte panden. Om een paar voorbeelden te noemen: de plinten in de school zijn gemaakt van de oude vensterbanken uit de school, de garderobekasten van oude bureaubladen van een bank en een deel van het sanitair komt uit een gesloopt kantoorpand.

Het groene schoolplein, dat samen met omwonenden en leerlingen van de school is ontworpen en voor het grootste deel ook door buurtbewoners te gebruiken is, is vrijwel volledig opgebouwd van materialen uit de oude school of van andere slooppanden. Bij de klimmuur midden op het natuurplein is een oud stuk beton hergebruikt. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

De school, die ook een peuterspeelzaal herbergt, heeft in vergelijking tot andere scholen ook een enigszins andere indeling: grotere en kleinere leslokalen wisselen zich af, waardoor er beter in werkvormen kan worden gevarieerd. Tot slot heeft de nieuwe Sterrenschool de beschikking over een modern ingerichte gymzaal, die ook door Hilversumse (sport)verenigingen gebruikt zal gaan worden. Opvallend in deze nieuwe gymzaal is digitale wand, waarop allerlei spellen geprojecteerd kunnen worden. 

Overigens glijden de leerlingen van de school al enkele weken van de glijbaan wanneer zij vanaf de eerste verdieping naar buiten gaan. Het liefst met z'n allen tegelijk, lachen groep 7/8-leerlingen Erenay en Brûn tijdens een rondleiding door de school. Daarbij valt ook de lift op voor mensen in de rolstoel, een hometrainer in het klaslokaal voor leerlingen en ook de trap naar boven waar in het midden zitruimtes zijn. Op de vraag wat ze nu het meest gaaf vinden in hun nieuwe onderkomen, kunnen ze geen antwoord geven. Op de vraag wat ze nog missen wel: een voetbalveld zou wel welkom zijn.

Maar dat gaat niet gebeuren, reageert Wolthers op hun verzoek. Deze school is voor de komende jaren wel even klaar. Wel komt er begin volgend jaar een integraal huisvestingsprogramma voor scholen waaruit moet blijken welke scholen als eerste toe zijn aan een opknapbeurt of eventueel nieuwbouw. 

Uit de krant