De laatste maanden is hard gewerkt om de ruimte zo in te richten als gewenst.
De laatste maanden is hard gewerkt om de ruimte zo in te richten als gewenst. Foto's: Bastiaan Miché

Korte Noorderweg is na vele omzwervingen dé nieuwe locatie Voedselbank

Mensen

HILVERSUM - Na vele omzwervingen heeft Voedselbank Gooi & Omstreken dan eindelijk een vaste locatie gevonden voor het uitgiftepunt. De Korte Noorderweg 36 is voor de komende tien jaar het thuishonk van de vrijwilligersorganisatie. Dat zorgt voor de nodige rust en stabiliteit bij cliënten uit Noord en Oost én de vrijwilligers. Daar waren beide aan toe.

Afgelopen week was de opening, maar sinds donderdag 3 oktober komen de cliënten al hun pakket halen op de nieuwe locatie. "Voor iedereen is het nog even wennen", beaamt Gert Haas, algemeen coördinator van de voedselbank. 

Momenteel komen hier wekelijk 140 gezinnen - en nog eens vijftig bij het andere uitgiftepunt bij de Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan - met (tijdelijke) financiële problemen langs. Vooral het parkeren op het industrieterrein is een punt van aandacht. Daarover is de organisatie in gesprek met andere bedrijven om dit goed te regelen.

Binnen ziet het er allemaal tiptop uit. Dit is het resultaat van maanden heel hard werken door de vrijwilligers, zo verzekeren Haas en locatiemanager Henske Jacobs. Voortrekkers Kees en Ans Wijnands worden vrijdag voor hun inzet voor de verbouwing in het zonnetje gezet. Er is heel veel werk verzet: van elektra tot nieuwe plafonds en van het plaatsen van wanden tot aan het schilderwerk. 

Van een lege hal is nu een representatieve ruimte gemaakt. Na de ruime hal met rechts het toilet komt de cliënt de grote ruimte binnen waar de pakketten zijn af te halen. De stellingen en de koelingen zijn nu leeg. Een dag eerder is de uitgifte geweest, maar voor de gelegenheid zijn ze nu versierd met slingers.

Wethouder Annette Wolthers verricht de officiële opening. Ook vanuit het perspectief van de gemeente is het goed dat de voedselbank voor de komende tien jaar zekerheid heeft, want het is een aardige zwerftocht geweest. In dertien jaar tijd heeft de voedselbank in zeven verschillende panden gezeten. "Dat is exorbitant vaak", geeft Haas aan. De tijdelijkheid van de locaties, en niet alleen in Hilversum maar ook in de andere Gooise gemeenten van het werkgebied, zorgt voor veel druk bij de organisatie. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dat bleek eind 2016, begin 2017 wel toen de 'bank' moest verhuizen van het Lucentterrein. Een maandenlange zoektocht naar een geschikte locatie - met daarbij veel politieke commotie - was het gevolg. Heelo aan de Oosterengweg gaf uiteindelijk voor tweeënhalf jaar soelaas. De locatie aan de Korte Noorderweg was in 2016 al serieus in beeld, maar kon toen niet betrokken worden vanwege een nog uit te voeren bodemsanering.

Tevredenheid en dankbaarheid overheersen. Met de inzet van veel vrijwilligers en met behulp van donateurs en sponsors is het nieuwe uitgiftepunt een feit. Voor tien jaar kosteloos een dak boven het hoofd doet de organisatie goed. Vrijdag wordt tijdens een van de toespraken een poging gewaagd om bij de gemeente een subsidie te krijgen, maar dat lijkt er niet in te zitten.

Uit de krant