Jacqueline Kalk van de PvdA.
Jacqueline Kalk van de PvdA. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over 'bezuiniging' op welzijn in Hilversum

Zorg

HILVERSUM - Paniek in het Hilversumse welzijnsland. Ook verschillende politieke partijen, met name de PvdA, luidden afgelopen week de noodklok over een eventuele bezuiniging op Versa Welzijn van maar liefst drie en een halve ton. Wethouder Karin Walters noemt die onrust voorbarig. Er is namelijk nog niets besloten, zegt zij.

Versadirecteur Anita Keita had recent haar zorgen gedeeld met enkele raadsleden. Hoewel nog onduidelijk is hoeveel geld er volgend jaar naar alle welzijnspartners gaat - bij elkaar opgeteld gaat er net zoveel geld naartoe als dit jaar - is al wel bekend dat Hilversum geen rekening houdt met de stijgende loonkosten die voortkomen uit de nieuwe cao. En dat leidt tot onrust op de werkvloer. Het jaagt bovendien goed personeel weg. Die loonstijging kost Versa, aldus Keita, sowieso al twee ton extra. 

Verschillende raadsleden spreken nu - hoewel op de PvdA en SP na de gehele gemeenteraad afgelopen zomer het niet verhogen van de budgetten steunde - van een indirecte bezuiniging. "En als het om Versa gaat, dan schrikken wij", doelt ChristenUnie-fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil op de bezuinigingen van de afgelopen jaren op Versa. PvdA-raadslid Jacqueline Kalk vraagt zich af hoe Hilversum het wijkgerichte werken vorm wil geven als Walters op de 'belangrijkste partner' fors gaat bezuinigingen.

Walters, die maandag nog met Keita sprak, stelt dat Versa voor haar beurt heeft gesproken. Pas over een maand beslist het college namelijk hoeveel geld alle partijen ieder ontvangen. Daarvoor al brengt het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan Versa. 

Uit de krant