Bij Cornelis Tromp beleefde Tobias Westerneng roeisucces en deed hij levenslessen op.
Bij Cornelis Tromp beleefde Tobias Westerneng roeisucces en deed hij levenslessen op. Foto: © Bastiaan Miché

Tobias Westerneng (VVD): 'Sport en bewegen integraal inzetten als middel in welzijnsbeleid'

Politiek

HILVERSUM - Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven. Dat is in Nederland een algemeen geaccepteerde kreet. Daar denkt VVD'er Tobias Westerneng anders over. Hij vindt dat sporten en bewegen veel meer geïntegreerd moeten worden in de samenleving, omdat dit de mens veel voordelen biedt. 

Dat wil hij terugzien in het gemeentebeleid - waaronder het aantrekkelijk inrichten van de openbare ruimte - maar ook is het, wat hem betreft, een belangrijk instrument in het sociaal domein.

Als voorbeeld geeft de 42-jarige iemand die (langdurig) werkloos is geworden. Veelal zit deze persoon thuis en schrijft zich vanwege de sollicitatieplicht blauw. Sporten kan deze Hilversummer op meerdere vlakken helpen. Het biedt ritme en regelmaat, hij of zij doet sociale contacten op en het geeft de persoon zelfvertrouwen. Iemand die fitter en frisser in het hoofd is en meer focus heeft, kan wellicht sneller de stap naar een nieuwe werkgever maken, is de gedachte. "Het gaat mij erom dat iemand op een positieve manier weer in zijn kracht komt", aldus Westerneng.

Zeer beperkt
"Bij de verschillende sociaaldomeinonderwerpen speelt sport en bewegen geen rol. Bij elk plan stel ik mezelf de vraag wat sporten en bewegen kunnen betekenen voor het beleid en vooral voor de Hilversummer, want tot nu toe wordt daar zeer beperkt naar gekeken", stelt de liberaal. Al ziet hij in Hilversum best projecten voorbijkomen die binnen zijn voorgestelde integrale aanpak van een vitaler Hilversum vallen.

De samenwerking tussen Bink Kinderopvang en de Hurricanes is er daar een van. De twee combineren sporten en bewegen met een maatschappelijk doel. Deze twee verzorgden laagdrempelige Americanfootballclinics op de velden aan het Jagerspaadje voor kinderen met overgewicht en betrokken daar ook de ouders bij door hen informatie te geven over gezonde voeding.

Nog steeds profijt van
Zelf is hij ervaringsdeskundige. Als tiener in de jaren '90 begon hij bij Cornelis Tromp met roeien. Westerneng bleek talentvol: hij werd Nederlands en Europees kampioen. De resultaten waren mooi, maar als hij erop terugkijkt, heeft sport hem veel lessen geleerd waar hij nu nog steeds profijt van heeft. Westerneng noemt naast ritme en regelmaat, doorzettingsvermogen, discipline en weten wat winnen én verliezen is.

Hij snapt dat niet iedereen gegrepen is door het sportvirus, al sport ruim 50 procent van de Hilversummers wekelijks. Maar het gaat hem vooral om deze waarden die sport en bewegen met zich meebrengen. Daar hebben veel meer Hilversummers iets aan en daarom pleit hij voor een betere verankering van sport in het gemeentebeleid.

Unaniem aangenomen
Vorige week woensdag boekte Westerneng zijn eerste succes in de gemeenteraad. Zijn amendement 'Sport en bewegen als onderdeel Visie en Agenda Jeugdzorg' is unaniem aangenomen. Hierin wordt het college van burgemeester en wethouders opgedragen om actief verbinding te zoeken met sport- en beweeginstellingen om hen als maatschappelijke partner in te zetten bij de jeugdhulp.

Naar zijn zeggen, maar ook die van Team Sportservice Noord-Holland, kan sport bijdragen aan een positieve ontwikkeling van het kind en zelfs zwaardere zorg voorkomen. "Eén op de tien kinderen heeft jeugdhulp nodig, dus het gaat niet om een kleine groep", vult Westerneng aan.

Lokaal sportakkoord
Momenteel werkt de gemeente aan een lokaal sportakkoord: de Hilversumse uitwerking van het dit jaar gesloten nationaal sportakkoord. De lokale sportformateur begeleidt dit proces, in dit geval is zij dé verbinder die samenwerking op gang brengt, ontwikkelt, begeleidt en verduurzaamt. Deze persoon gaat onder meer met de gemeente, sportverenigingen, bso's, scholen en andere maatschappelijke partners aan de gang met sport en bewegen met als doel te werken aan vitaliteit.

Westerneng hoopt dat dit sportakkoord er bij onder andere wethouders Karin Walters (Welzijn en Zorg), Floris Voorink (Sport) en Annette Wolthers (Onderwijs) voor zorgt dat sport en bewegen als krachtig middel gezien wordt op tal van beleidsterreinen.

Bij de gedachte van meer sport en bewegen hoort eveneens het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte. Als dat meer uitnodigt om actief te worden dan zal dat gebeuren. Daar valt buitenspelen voor hem ook onder. Het Arenapark leent zich daar volgens de VVD'er momenteel goed voor. Hier moet een combinatie komen van werken, onderwijs, recreëren en als het kan wonen (expats en studenten). 

Arenapark
De nadruk ligt op de uitbreiding van het aantal vierkante meters, maar bijvoorbeeld Nike wil van dit gebied meer een open campus maken. "Dit zou het openbare park van Hilversum kunnen worden, zoals je dat ook in andere steden ziet", meldt Westerneng. "Vanuit het Arenapark zou je makkelijk rondjes met verlichte paden van 5 en 10 kilometer kunnen maken voor hardlopers, zowel het nabijgelegen natuurgebied van het Goois Natuurreservaat als het centrum in. Het Arenapark kan hiervoor hét startpunt zijn."

Uit de krant