Ankie van der Velden.
Ankie van der Velden. Foto: Tergooi

Tergooi start met chemotherapie in huis

Sport

HILVERSUM - Patiënten van Tergooi kunnen voortaan thuis chemo- of immuuntherapie toegediend krijgen. Wel moet het, aldus het ziekenhuis, medisch verantwoord zijn én de patiënt moet het willen.

Voorlopig kunnen drie patiëntengroepen gebruikmaken van dit initiatief. Dit wordt uitgebreid als deze vorm van thuisbehandeling de patiënten en professionals goed bevalt. Internist, oncoloog-hematoloog Ankie van der Velden is blij patiënten deze keuze aan te kunnen bieden, vertelt ze in het interview met journalist Joris Kreugel voor de derde editie van de Tergooi Podcast. Zij geeft daarbij wel aan dat de hogere risicogroep (met bijvoorbeeld meer kans op een allergische reactie) niet in aanmerking komen.

Benadrukt wordt andermaal dat het moet kunnen én de patiënt het moet willen. Een deel van de patiënten vindt het namelijk prettig om met lotgenoten in een ruimte te verblijven of heeft moeite met het idee gastvrouw te zijn voor de oncologieverpleegkundige. Voorstanders van chemotherapie thuis hebben juist tegengestelde argumenten: geen reistijd, geen parkeerstress en geen confrontatie met lotgenoten. 

Van der Velden stelt dat ook bij de behandeling thuis de oncologieverpleegkundige voor de patiënt zorgt en niet andersom. "Eigenlijk gaat een thuisbehandeling precies hetzelfde in zijn werk als op de dagbehandeling, alleen is de patiënt thuis. En na afloop neemt de verpleegkundige alle gebruikte materialen weer mee naar het ziekenhuis, zodat deze veilig kunnen worden weggegooid."

Tergooi gaat steeds meer zorg buiten de muren van het ziekenhuis aanbieden. Doel van het programma 'Zorg dichterbij' van Tergooi en Zilveren Kruis is om in 2024 20 procent van de huidige zorg te verplaatsen naar de regio, in de buurt of wijk waar de patiënt woont of bij de patiënt thuis.


Uit de krant