Wethouder Arno Scheepers.
Wethouder Arno Scheepers. Foto: Bastiaan Miché

Gemeente Hilversum als projectontwikkelaar?

Politiek

HILVERSUM - "We willen zelf meer aan het stuur gaan zitten", aldus wethouder Arno Scheepers van Grondbeleid en Vastgoed. Om in Hilversum meer woningen te kunnen realiseren, moet het mogelijk zijn dat de gemeente zelf grond koopt. Daarbij sluit de VVD'er zelfs niet uit dat de gemeente zelf de rol van projectontwikkelaar op zich neemt.

Het college stelt nu situationeel grond- en vastgoedbeleid voor. Het huidige beleid is tien jaar terug vastgesteld. Dat was midden in de crisisjaren. Een decennium later ziet de wereld er 'radicaal anders uit', zoals Scheepers zegt. Er is een behoorlijk woningtekort en daarnaast heeft dit college de ambitie neergelegd duizend woningen te creëren.

Stationsgebied
"Als we letterlijk en figuurlijk iets van de grond willen krijgen, dan moeten we grond kopen", klinkt het stellig. Scheepers wijst onder meer naar het stationsgebied en naar de driehoek Kleine Drift, Larenseweg en Zuiderweg, waar de gemeente een voorkeursrecht op gevestigd heeft.

De wens is om in het gebied van het Oosterspoorplein een welkome entree te creëren. Om een stevige vinger in de pap te hebben, ook qua ontwikkeling, is het verstandig eigen grond te hebben. Dan is het goede plannen maken en beslissen om het gebied zelf te ontwikkelen of dat uit handen te geven. Wat het beste is, wordt per situatie bekeken.

Miljoen euro's
Grond opkopen kost geld. Dan gaat het om miljoenen euro's en die liggen niet te verstoffen in een oude sok in het raadhuis. Wethouder Arno Scheepers van Grondbeleid en Vastgoed realiseert zich terdege dat daar een oplossing voor moet zijn en die is gevonden. Naast nieuw grondbeleid komt hij ook met nieuwe regels voor vastgoed.

Hilversum is eigenaar van zo'n 250 panden. Scheepers wil al het vastgoed tegen het licht houden en kijken welke gebouwen de gemeente kan en wil verkopen. Een aantal panden is niet af te stoten omdat Hilversum daar een wettelijke taak voor heeft. Denk hierbij aan schoolgebouwen en de begraafplaatsen. Ook buurthuizen, sportclubs en bijvoorbeeld het raadhuis gaan niet van de hand. Na de inventarisatie moet blijken wat wél verkocht kan worden.

Reserve stedelijke ontwikkeling
Met de vastgoedopbrengsten creëert de gemeente financiële ruimte om grond te kopen. "Het geld dat we ophalen met de verkoop van vastgoed stoppen we in de reserve stedelijke ontwikkeling. Dat geld investeren we direct weer terug in de stad", is de uitleg. Met de verkoop van vastgoed vervallen eveneens de onderhoudskosten, wat ook goed is voor de gemeentelijke portemonnee.

Het laatste woord hierover is aan de politiek. In november bespreekt de commissie dit voorstel. Als de politiek dit stuk rijp acht voor besluitvorming, dan buigt de raad zich hier in december al over.

Uit de krant