Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Genieten van bijzondere modellen bij Omroep Modelspoor Club

Cultureel

HILVERSUM - Modeltreinen oubollig? Tijdens de open dag afgelopen weekend van de Omroep Modelspoor Club (OMC) wordt duidelijk dat jong en oud geniet van al het fraais. Honderden nemen in de Diependaalse kerk een kijkje. 

"Er kon geen muis meer bij", vertelt secretaris Ben Telleman van de OMC na afloop. Hij en nog dertien andere leden komen iedere donderdagavond bijeen in de kerk aan de Diependaalselaan om te praten, te bouwen en kennis uit te wisselen. Op de laatste avond van de maand in er een rij-avond, waarbij leden hun eigen materieel mee kunnen nemen. 

De OMC, aangesloten bij de Omroep Sport Ontspanning (OSO), zag begin jaren '80 het levenslicht en vestigde zich in een oude galmruimte onder studio 1 van de VARA, tegenwoordig het Muziekcentrum van de Omroep. Inmiddels - enkele verhuizingen later - maakt de OMC allang geen deel meer uit van de overkoepelende organisatie die de OSO was en komen de leden bijeen op de zolder van een kerk aan de Diependaalselaan.

Zaterdag waren zowel de eerste als tweede verdieping mooie modellen te bewonderen. Eén van de hoogtepunten was een aantal modules in de schaal 1:32 (spoor 1) die de bouw en uitvoering tonen van de bekende 'Gotische Bogen': de bovenleidingconstructie van het spoortraject Hilversum - Utrecht, waarvan de bouw nu bijna tachtig jaar geleden begonnen is. De bezoekers konden van nabij alle details van deze constructie die heel precies in model is nagebouwd, bewonderen. Elk portaal bestaat uit zo'n kleine 300 onderdelen, gemaakt door modelbouwer Peter Belmer.

Daarnaast was een digitale clubbaan naar Nederlands voorbeeld. Door een qr-code te scannen met hun smartphone konden de aanwezigen 'meerijden' met de machinist in de model locomotief. Daarmee blijkt maar weer dat de wereld van modeltreinen geenszins ouderwets is. "Dat imago willen we wel doorbreken", acht Telleman. "Maar ook de kinderen keken hun ogen uit. Je merkt ook dat deze hobby best leeft, maar veel mensen weten niet eens dat het bij hen om de hoek kan zijn."


Uit de krant