Ook volgend jaar weer Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht.
Ook volgend jaar weer Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum pakt in 2020 uit met 75 jaar bevrijding

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum pakt in 2020 flink uit in het kader van 75 jaar bevrijding. Een van de belangrijkste zaken is dat er volgend jaar een uitgebreid naslagwerk klaar is dat beter vertelt hoe Hilversum in de oorlogsjaren was. "Daarmee heb ik straks mijn ereschuld ingelost: de geschiedenis van Hilversum is inderdaad herschreven", aldus burgemeester Pieter Broertjes.

Zelf heeft hij al wat voorproefjes kunnen en mogen lezen. Volgens de burgervader is het boekwerk, dat op maandag 4 mei in de burgerzaal van het raadhuis wordt gepresenteerd, een indringend onderzoek naar het leven in Hilversum gedurende de periode 1940-1945. 

De geschiedenis van Hilversum is niet fraai. In die tijd was de NSB-burgemeester erg ambitieus in het opsporen van de in Hilversum woonachtige Joden. Zo'n tweeduizend zijn hier opgepakt. Maar ook de Wehrmacht zat hier. Het onderzoek, dat al jaren gaande is, vertelt veel meer dan dat, waaronder het verzet. Dat was hier heel sterk, geeft Broertjes aan.

Terug naar 1940-1945
Samen met haar studenten van de Universiteit van Utrecht werkt onderzoekster Geraldien van Freitag aan dit boek, dat onder auspiciën van de gemeente, Museum Hilversum en de genoemde universiteit tot stand komt. In mei 2018 vertelden enkele studenten in Museum Hilversum tijdens de expositie 'Terug naar 1940-1945' enkele bevindingen van het dagelijks leven in Hilversum van bijvoorbeeld een Duitse vrouw, lid van het Rode Kruis, die in 1941 in Hilversum terechtkwam. Op de 's-Gravelandseweg komt ze te werken als gastvrouw van de Wehrmachtsheim, de geconfisqueerde herensociëteit.

In haar brieven aan haar man spreekt ze over een Club Med-achtige bestemming. Van Freitag doet op 4 mei ook de Bill Minco-lezing. Daarin gaat zij dieper in op 'een stad op drift'.De aftrap van 75 jaar bevrijding begint tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Sint Vituskerk. Daar speelt het Radio Filharmonisch Orkest, dat volgend jaar 75 jaar bestaat, een belangrijke rol in. 

Levenslicht
Vanaf 22 januari is het beeldend kunstwerk 'Levenslicht' te zien. Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, heeft Hilversum gevraagd aan deze landelijke campagne mee te doen. Kunstenaar Daan Roosengaarde heeft 104.000 blauw verlichte stenen gemaakt, waarvan een aantal in Hilversum komt te liggen.

Een ander belangrijk element vindt op dinsdag 5 mei plaats. Bij het pleintje voor Gooiland wordt het vrijheidsmonument onthuld. Het is een marmeren Polar Bear, die staat op een V van vrijheid. 

Het Gooi Bevrijd rijdt weer over de Gijsbrecht van Amstelstraat, de gemeente onderzoekt in samenwerking met ondernemers en andere organisaties of er een muziekfestival kan plaatsvinden in het centrum (basissubsidie is beschikbaar) en er komen in de buurten minimusea en vrijheidsmaaltijden.

Uit de krant