Afbeelding
Foto: Provincie Noord-Holland

Dassenburcht Monnikenberg niet bewoond

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De dassenburcht in het gekapte bosgebied in Monnikenberg is niet bewoond. Dat meldt de provincie Noord-Holland na een week monitoren.

De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve meldde onlangs dat waar nu de kap - vanwege de HOV-busbaan en het ecoduct - plaatsvindt, een dassenburcht zit. De werkzaamheden direct daaromheen zijn toen meteen gestopt. 

Vervolgens is er een rastervoorziening om de burcht geplaatst waar een das niet overheen kan klimmen of onderdoor kan kruipen. Het is een fijnmazig raster met luikjes die maar naar één kant open kunnen: de das kan dus naar buiten lopen maar kan niet terug naar binnen. 

Zodra de das op zoek gaat naar voedsel, loopt hij vanzelf het werkgebied uit. In het gebied buiten de hekken (dus buiten het werkgebied van BAM) zijn voldoende dassenburchten aanwezig om een nieuw onderkomen te vinden.

De rastervoorziening om de eventueel aanwezige das in veiligheid te brengen, was vorige week maandag klaar. De ecoloog heeft sindsdien de activiteiten in en rond de dassenburcht gemonitord. Er zijn echter geen dassen of dassensporen aangetroffen, en ook geen sporen van bewoning of nestmateriaal. 

Dit geeft reden om aan te nemen dat de burcht niet bewoond is. De voorziening blijft staan tot de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord toestemming geeft om de burcht te verwijderen.

Uit de krant