De Eemnesserweg 7a gaat nu in de reguliere verkoop, maar er moet creatieve bedrijvigheid in komen, benadrukt de wethouder.
De Eemnesserweg 7a gaat nu in de reguliere verkoop, maar er moet creatieve bedrijvigheid in komen, benadrukt de wethouder. Foto: Bastiaan Miché

Groot verschil van inzicht in mislukte verkoop Theater Achterom

Cultureel

HILVERSUM - Over een ding zijn ze het eens: jammer dat de verkoop van Theater Achterom mislukt is. Over het proces is er duidelijk verschil van mening.

Voorlopig blijft de Eemnesserweg 7a nog in handen van de gemeente. Wegens gebrek aan geschikte kandidaten met een goede invulling voor creatieve bedrijvigheid is de verkoop van het oude Theater Achterom niet gelukt. Niemand voldeed aan de criteria, aldus wethouder Arno Scheepers. Daar plaatsen de Hilversumse plannenmakers grote vraagtekens bij

Dat de verkoop mislukt is en dat er daardoor geen maatschappelijke of creatieve bedrijvigheid komt, is voor Jacqueline van Oostveen, die zelf een cultuurhuis wilde realiseren met meerdere maatschappelijke partners, een grote teleurstelling. 

Niet eerlijk
Op dat gebied is er al zo weinig in Hilversum. "Ik vind het niet eerlijk naar de partijen toe die de moeite hebben genomen om een plan in te dienen", zegt ze. "Het vervelende is dat het niet gelukt is. Tegen de gemeente wil ik zeggen dat ze gewoon niet hun best hebben gedaan. Ze hebben niet goed nagedacht over de herbestemming. Ze hebben dit traject gebruikt om een vrijbrief te geven dat het niet gelukt is. Waarom het niet gelukt is, daar kijken ze niet naar."

Gezien het eisenpakket van de gemeente was het een kunst om alle boxen aan te vinken. Van Oostveen meent dan ook dat projectontwikkelaars, die al lang in de wereld actief zijn, of andere gerenommeerde bedrijven daarom hebben afgezien van een bod. Gezien de bestemming van maatschappelijke en creatieve bedrijvigheid meent de Hilversumse dat de gemeente had gemikt op een hip mediabedrijf. 

Interesse viel tegen
De interesse kwam van vier partijen, beginners, en viel daardoor tegen, is haar lezing. Van dit kwartet kwamen er drie uit Hilversum en De 1800 Roeden uit Amsterdam. De laatste leek dé gegadigde te zijn om het oude Theater Achterom te kopen, maar dat ging aan hun neus voorbij. De drie lokale belangstellenden kregen midden in de vakantietijd te horen dat zij het niet geworden waren. Zonder tekst en uitleg, aldus Van Oostveen. 

Het gebrek aan communicatie bevreemdt ook Guus Beijer, die betrokken was bij een van de andere Hilversumse initiatieven. Vanuit het raadhuis ontbrak een proactieve houding om de Hilversumse initiatiefnemers er echt bij te betrekken. Er is bijvoorbeeld niet met hen gesproken om hun plan beter te maken. "Dat is typisch de gemeente Hilversum", aldus Beijer.

Levensvatbaarheid
Scheepers vindt niet dat de gemeente heel strenge eisen heeft gesteld. De twee belangrijkste criteria waren levensvatbaarheid van de gepresenteerde plannen en het minimale bedrag dat de gemeente voor de Eemnesserweg 7a wilde hebben. Dat was zeker niet de jackpot, zo liet de VVD'er zich eerder al ontvallen. 

Volgens Van Oostveen was de vraagprijs 550.000 euro, terwijl de WOZ-waarde begin 2019 precies vier ton hoger was. Omdat geen enkele partij voldeed aan de criteria heeft de gemeente besloten het pand voorlopig te houden. De Hilversumse bestrijdt dat iedereen onder de vraagprijs zat. Zelf had ze - met diverse maatschappelijke partners - wel het bedrag geboden. Dat was wel inclusief een deel subsidie, voegt ze er eerlijkheidshalve aan toe.

De wethouder vindt het 'erg jammer' dat het op deze manier - via een pitch - niet gelukt is creatieve bedrijvigheid te trekken naar het oude Theater Achterom. Teleurstelling bij de vier partijen begrijpt hij, onvrede snapt hij niet. Nu gaat het pand de verkoop in en vraagt de gemeente via een makelaar een marktconforme prijs. 

Reuring 
Scheepers benadrukt met klem dat de maatschappelijke bestemming nog altijd op het pand zit. Het doel is en blijft om op deze locatie reuring te creëren door middel van het vestigen van bijvoorbeeld mediagerelateerde bedrijven. Daarnaast is er met de buurt de afspraak gemaakt dat hier creatieve bedrijvigheid zou komen. Vandaar dat de liberaal een nieuwe poging gaat wagen, nu via reguliere verkoop. Met klem benadrukt hij dat projectontwikkelaars die zich melden en er woningbouw willen realiseren, nul op het rekest krijgen.

Uit de krant