Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

MV-Toneel speelt zaterdag stuk Oud Speelgoed in wijkcentrum Lopes Dias

Cultureel

HILVERSUM - Zo'n zes jaar geleden besloot Wendelien Lodder haar vrije tijd te besteden aan toneelspelen. Ze kwam terecht bij MV-Toneel, een kleine club enthousiaste Hilversummers die elk jaar ervoor zorgen dat er een stuk op de planken komt. Afgelopen half jaar zijn ze keihard aan de slag gegaan met het stuk Oud Speelgoed van Chiem van Houweninge en het resultaat is zaterdag te zien in wijkcentrum Lopes Dias.

Ja, het is een klein clubje mensen, maar wel ontzettend gedreven en enthousiast. "We zijn in totaal met een man of twaalf en weet je, het voelt als familie. Heerlijk is dat." Nadat Wendelien op Google zocht naar een toneelclub in Hilversum en zich aanmeldde bij MV-Toneel had ze meteen een rol te pakken. "Een kleintje hoor," nuanceert ze, "maar zo werkt het bij ons. Mensen kunnen doen wat ze willen en waarin ze goed zijn. Wil je spelen? Dan krijg je een rol. Houd je je liever bezig met licht en decor? Dan kun je je daarop storten." 

Natuurlijk hoopt de Hilversumse dat er meer enthousiastelingen zich aansluiten bij MV, want hoe meer zielen hoe meer vreugd. "We hebben een eigen studio op de Badhuislaan waar we wekelijks repeteren en vinden plezier in het spelen het allerbelangrijkste." En nee, het is helemaal niet nodig om ervaring te hebben om te spelen bij MV-Toneel; als je er plezier in hebt, komt de rest vanzelf.

Nieuwe thuishaven
MV-Toneel bestaat sinds 1949 en viel onder de Meer Vreugde Beweging-paraplu die werd opengeklapt door de kerk. Naast toneel bestond Meer Vreugde Beweging uit een naai-, klaverjas- en dansclub. "Onze toneelclub is de enige tak die nog bestaat. En elk jaar spelen we twee voorstellingen. We waren voorheen te zien in De Lelie, maar moesten na de brand twee jaar geleden uitwijken naar een nieuwe locatie. En dat is de zaal in wijkcentrum Lopes Dias geworden. Onze nieuwe thuishaven." Natuurlijk was dat even wennen, zeker omdat de club in De Lelie een eigen podium had en zich er kind aan huis voelde.

Kostbaar stuk
Of ze wat kan vertellen over het stuk dat zaterdag om 20.00 uur te zien is? Zeker! "Een jong stel huurt van een hospita een kamer die vol speelgoed staat dat van een schilder is die met de noorderzon is vertrokken. De hospita kan er geen afscheid van nemen, maar het stel pakt alles in en voert het af naar het Waterlooplein. Ook het kostbare stuk dat de hospita niet kwijt wilde. Jaaaa, hoe zou dat aflopen hè?" lacht Wendelien.

Kaartjes kosten zes euro en zijn zaterdag vanaf 19.30 uur verkrijgbaar aan de kassa in Lopes Dias.

Afbeelding

Uit de krant