'We zijn trots op ons werk en ons bedrijf', aldus de familie Knopper.
'We zijn trots op ons werk en ons bedrijf', aldus de familie Knopper. Foto: Pascal Raymond Dorland
Advertorial

Familiebedrijf Knopper herstelt al tachtig jaar auto's

Bedrijven

HILVERSUM - Wie nog nooit van Schadenet Knopper heeft gehoord, heeft waarschijnlijk de mazzel dat de auto geen deuken of krassen heeft gehad. Anders kom je geheid bij dit familiebedrijf. Knopper heeft een lange geschiedenis in Hilversum: de zaak bestaat tachtig jaar.

Autospuiterij M. Knopper en Zonen begon tachtig jaar geleden, ergens in november 1939. Daar is de oprichtingsakte het bewijs van. "Helaas kunnen we de exacte datum niet vaststellen", zegt hij. 

Maarten Knopper sr. begon aan de Oude Loswal. De reclameschilder ging zijn geluk beproeven met auto's. Na een half jaar viel de autospuiterij in handen van de Duitsers. Er was weinig werk en volgens Knopper weigerde zijn opa voor de bezetter te werken. "Om niet in de problemen te raken had hij een groot bord geschilderd. 'Hier heerst dysenterie', stond erop. De kinderen werden met hun bleke smoeltjes en een dekentje voor het raam gezet."

Opleiden en bijscholen
Inmiddels is het bedrijf gevestigd op de Franciscusweg 30 en runnen Marc en Frank Knopper de zaak. De tijden zijn anders. De auto's zijn compleet anders. De innovatie binnen de autosector gaat hard en daar zijn de medewerkers goed op ingespeeld. Knopper investeert veel in het opleiden en bijscholen van zijn autoherstellers. 

Jordy Knopper, zoon van Marc, mag zich bijvoorbeeld sinds kort eerste autoschadetechnicus noemen. "Die opleiding is met name gericht op elektrische en hybride auto's", meldt de jongste generatie. "Om veilig werk af te leveren, moet je voortdurend bijblijven. Dat is ook het leuke aan dit vak."

In de werkplaats is het druk. De een schuurt voorzichtig een bumper op, terwijl een ander auto afplakt zodat deze gespoten kan worden. En ook het spuiten is steeds complexer geworden. Waar vroeger één laklaag voldoende was, zijn er nu soms wel vier lagen nodig om het juiste effect te krijgen. "We zijn zo zachtjesaan aan het nadenken over uitbreiding. Op deze locatie de werkplaats uitbreiden is lastig, maar het zou goed zijn om onze capaciteit te vergroten." 

Familiebedrijf
De kracht zit 'm in het feit dat het een familiebedrijf is, meent Knopper. "Wij zitten er bovenop qua service en kwaliteit. Wij weten hoe een auto binnenkomt en hoe die er uitgaat. Is er iets niet goed dan kun je ons daar op aanspreken. Wij zijn trots op ons werk en ons bedrijf. Alleen dan kun je het tachtig jaar volhouden."

Op zaterdag 7 december viert het Hilversumse bedrijf het tachtigjarig bestaan. Tussen 13.00 en 15.00 uur is de werkplaats open en kunnen de aanwezigen kijken hoe kleine schades worden hersteld.

Uit de krant