Het metalen pijpwerk van het orgel.
Het metalen pijpwerk van het orgel. Foto: Arie den dikken

AVRO concertorgel gerestaureerd, MCO pakt uit met feestweek

Cultureel

HILVERSUM - Achter de schermen, uit het zicht van het publiek, is hard gewerkt aan de restauratie van het bekende Pierre Palla orgel. Nu het concertorgel van de AVRO in volle glorie is hersteld, is het tijd om daar uitgebreid bij stil te staan. Dat gebeurt in december een week lang in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

In 2012 is het orgel, dat vernoemd is naar de befaamde Pierre Palla (1902-1968), gekocht door de speciaal daartoe opgerichte Stichting Pierre Palla Concertorgel. Met een groep deskundigen, adviseurs en medewerkers van het MCO aan de Heuvellaan heeft de stichting een plan ontwikkeld om het instrument een plaats te geven in Studio 1. 

Het orgel was vervuild en lag jarenlang in onderdelen opgeslagen in een oude loods. Voor restauratie, herbouw en gebruik zijn middelen onder andere gevonden bij de gemeente Hilversum.

Het Pierre Palla concertorgel bestaat uit een volgens kenners imposante speeltafel en twee orgelkamers vol pijpwerk, slagwerk- en percussie-instrumenten, en bijzondere componenten als een brandweerbel, de tamtam, Chinese gong, regengeluiden, vogelgeluiden en kerkklokken. 

Het orgel is een van de grootste originele theaterorgels van Nederland en een van de best bewaard gebleven exemplaren in Europa. Sinds 1936 stond het AVRO concertorgel in de Hilversumse studio van de omroep. Palla werkte van 1931 tot 1967 onderbroken voor de AVRO.

De feestweek begint op dinsdag 10 december. Meer informatie op www.mco.nl.

Uit de krant