De brand tijdens eerste paasdag.
De brand tijdens eerste paasdag. (Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché)

Brand in woning Kerkelanden: OM zegt brandstichting en poging moord, verdachte ontkent

HILVERSUM - De 38-jarige Hilversumse die op eerste paasdag dit jaar brand zou hebben gesticht in haar woning aan de Janseniushof in de wijk Kerkelanden moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. 

Dat liet het Openbaar Ministerie dinsdagochtend tijdens de pro forma-zitting voor de rechtbank in Lelystad weten: "We moeten meer over de verdachte komen te weten.Vooral of zij dit soort dingen nog vaker zal doen." 

Het OM volgt hiermee het advies van de psychiater die haar eerder onderzocht. De rechtbank neemt hierover op 12 december een beslissing als de vrouw kan worden gehoord. Zij was tijdens de zitting niet aanwezig.

Poging moord
Het Openbaar Ministerie heeft haar brandstichting en poging moord ten laste gelegd. Een kennis die op bezoek was, raakte ernstig gewond bij de brand. Justitie denkt dat de vrouw de vriend heeft aangestoken. Toen hij in de ambulance kwam, rook een medewerkster van het ambulanceteam een sterke benzinelucht. "Ik ben besprenkeld met benzine", zou hij toen gezegd hebben. 

Hij wilde dit later niet bevestigen. De man was in totale shock en was zijn geheugen enige tijd kwijt. De politie trof in de woning een beker met benzine aan.

Ernstige brandwonden
De vrouw ontkent de lezing van justitie. Zij zegt dat ze rond half vijf in de ochtend wakker werd van de brand. Daarop zou zij direct de kennis hebben gewekt die op de bank lag te slapen. Hij zou geprobeerd hebben de brand te blussen maar kwam daarbij ten val waardoor hij de ernstige brandwonden opliep.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het NFI is bezig met een onderzoek naar het ontstaan van de brand. Ook zal het naar de kleding van het slachtoffer kijken of er van besprenkeling kan worden gesproken.

Veel beroering
De brand verwoeste de volledige woning en huizen in de buurt konden ternauwernood worden gered van de vlammen. Dit heeft voor veel beroering gezorgd in de wijk Kerkelanden. Om die reden heeft de rechtbank de verdachte eerder een verbod opgelegd om in Hilversum te komen. "Daar houdt ze zich goed aan", zegt haar advocaat D. van der Heijden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het OM wilde de schorsingsvoorwaarden aanscherpen en haar een meldingsplicht op leggen bij de reclassering. De rechtbank wees dat af omdat zij daar geen aanleiding toe ziet.

Wanneer de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden is onduidelijk. 

Meer berichten