Waar nu het politiebureau staat moet nieuwbouw komen.
Waar nu het politiebureau staat moet nieuwbouw komen. Foto: Bastiaan Miché

Alarm: nieuwe meldkamer Midden-Nederland pas in 2025 klaar

Politiek

HILVERSUM - Binnen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland heersen grote zorgen over het 'slepende proces' rond de Meldkamer Midden-Nederland. Het nieuwe onderkomen aan de Groest waar straks alle 112-telefoontjes voor politie, brandweer en ambulance in heel Midden-Nederland moeten binnenkomen, is namelijk pas over vijf jaar klaar.

Dat schrijven veiligheidsregiovoorzitters Pieter Broertjes (Gooi & Vechtstreek) en Frans Weerwind (Flevoland) aan korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. "Het is voor ons onduidelijk en zonder solide toelichting ook niet uitlegbaar waarom het bouwproces ruim vijf jaar moet duren. Wij zouden dan ook graag meer inzicht krijgen in de oorzaken van dit lange traject."

Nieuwbouw
Al in 2017/2018 werd bekend dat de meldkamers Gooi en Vechtstreek (in Naarden), Flevoland en Utrecht in 2022 als Meldkamer Midden-Nederland gezamenlijk naar het politiebureau aan de Groest zouden komen. Vervolgens bleek dat nieuwbouw de beste optie was. Gevolg was toen een uitstel van twee jaar.

Nu blijkt de beoogde opleverdatum pas ergens het eerste kwartaal van 2025 te zijn. Broertjes en Weerwind schrijven dat deze vertraging leidt tot aanzienlijke extra frictiekosten. "We gaan ervan uit dat deze extra kosten niet voor rekening van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland komen."

De twee voorzitters menen dat de situatie in de gemeenschappelijke meldkamers Gooi en Vechtstreek en Flevoland 'dermate kritische vormen aanneemt dat de continuïteit en kwaliteit van dienstverlening voor ons als gezamenlijke veiligheidsbesturen de grenzen van acceptatie gaan overschrijden'.

Kwetsbaar
Pogingen om de gemeenschappelijke meldkamers in Naarden en Flevoland fysiek samen te voegen zijn tot dusver op niets uitgelopen. "Wij leven al ruim twaalf jaar met het gegeven dat onze gemeenschappelijke meldkamers in toenemende mate kwetsbaar zijn. Het gegeven dat daar nog vijf jaar bij komt is mogelijk niet te vermijden, maar wel onwenselijk."

De brief aan de korpschef - al in oktober gestuurd maar sinds woensdag in het bezit van deze krant - komt voort uit een vergadering op 16 september van de zogenaamde stuurgroep MK MNL (Meldkamer Midden-Nederland). Uit notulen van die bijeenkomst blijkt dat er acute bezettingsproblemen zijn op de meldkamer in Naarden en een tussentijdse samenvoeging van Naarden en Lelystad in Lelystad nu de te varen koers is.

Bonairelaan
Broertjes constateert daarom dat er sprake is van 'een bestuurlijk drama', waarna wordt besloten om een brief te sturen naar de politietop. Daarin kraken Broertjes en Weerwind ook het gebrek aan communicatie en afstemming richting de direct betrokken bestuurders van de veiligheidsregio’s. Een voorbeeld daarvan is dat Broertjes niet was geïnformeerd over het besluit om geen gebruik te maken van de alternatieve en tijdelijke locatie aan de Bonairelaan, het voormalige onderkomen van Vesting Finance (foto hieronder). Dit verzoek is ingetrokken, omdat het personeel van de meldkamer niet achter dit plan zou staan.


Foto: Bastiaan Miché


Uit de krant