Raadhuis wel of niet meteen verduurzamen?
Raadhuis wel of niet meteen verduurzamen? Foto: DAC

Coalitietwist over verduurzamen van raadhuis Hilversum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De miljoenen euro's die nodig zijn om het raadhuis in 2022 energieneutraal te krijgen, zijn het geld dubbel en dwars waard, meent de fractie van GroenLinks. Coalitiegenoot VVD kijkt daar toch anders tegenaan en vindt deze investering om een punt te maken naar de samenleving te veel van het goede. "Begin met zaken die snel resultaat opleveren", vindt VVD-raadslid Hidde Fennema.

"We zijn wel groen, maar niet gek", schrijft de liberaal op de website van zijn partij als terugblik op de commissievergadering van vorige week woensdag waar de gewenste duurzaamheidsoperatie van het raadhuis op het politieke menu stond. Investeren in duurzaamheid is goed, maar waarom met het moeilijkste beginnen en daar ook nog eens heel diep voor in de buidel tasten? Dat vindt de VVD niet handig. 

Bestuurszetel
Lex van Waarden, raadslid van coalitiegenoot GroenLinks, ziet juist genoeg redenen om deze moderniseringsslag in te zetten. Zo wordt ervoor gezorgd dat het raadhuis een bestuurszetel blijft: er kan in gewerkt blijven worden en het wordt op den duur geen mooi gebouw zonder doel, zonder ziel, is zijn opvatting.

Trots presenteerde wethouder Jan Kastje van Klimaat en Energie drie weken geleden het voornemen van het college om het raadhuis te gaan verduurzamen. In 2022 moet dit 'icoon' aardgasvrij en CO2-neutraal zijn. Volgens de gemeente gaat het om een investering van ruim 4 miljoen euro. Overigens variëren de genoemde bedragen nogal. Van Waarden heeft het over 3,5 miljoen en Fennema spreekt over 3 miljoen. 

Goede voorbeeld
Met het energieneutraal maken van Dudoks meesterwerk geeft Hilversum vooral het goede voorbeeld aan de inwoners. Als de gemeente dit monument kan verduurzamen, dan is er veel meer mogelijk. Daarnaast wil Kastje de opgedane verduurzamingskennis doorgeven bij volgende operaties bij bijvoorbeeld monumentale schoolpanden, maar ook aan particulieren.

Juist met het raadhuis als het goede voorbeeld nemen, heeft de VVD moeite. Fennema pleit ervoor te beginnen met 'laaghangend fruit', zoals schoolgebouwen. Begin met locaties die snel en eenvoudig te verduurzamen zijn. Direct de hoogste appel uit de boom te willen plukken, het raadhuis, dat een gemeentelijk monument is, is voor de liberalen starten met de top van de piramide. 

Financiële problemen
Tevens voorziet hij financiële problemen. Eerdere operaties in het raadhuis vielen behoorlijk duurder uit dan begroot. Daarnaast plaatst hij vraagtekens bij het rendement van het energieneutraal maken. "Met dit plan wordt 47 procent van de beoogde 100 procent CO2-reductie behaald", stelt de liberaal.Van Waarden zegt in zijn terugblik op de commissie dat het gasloos en klimaatneutraal maken van het raadhuis als een inspiratie met landelijke uitstraling is. "Ik ben ervan overtuigd dat Dudok trots op ons allen zou zijn wanneer wij deze investering in de toekomst van óns raadhuis doen. Als eerste. Juist nu."

Uit de krant