De aftrap van Orange the World was maandag bij De Krachtcentrale in Huizen.
De aftrap van Orange the World was maandag bij De Krachtcentrale in Huizen. Foto: Bob Awick

Aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen

Mensen

HILVERSUM - "Het is een systematisch groot probleem in onze samenleving", zeggen Mirjam Slot en Annette Dümig van Soroptimistclub Hilversum e.o. Zij hebben het over geweld tegen vrouwen dat op grote schaal plaatsvindt, maar waar een taboe op lijkt te rusten. 

Tijdens Orange the World proberen de vrouwen dit onderwerp bespreekbaar te maken om zo meer bewustwording te creëren.

De cijfers liegen er niet om: één op de tien vrouwen in Nederland is verkracht, één op de vijf vrouwen heeft te maken gehad met mishandeling van de (ex-)partner, 73 procent is ooit seksueel geïntimideerd en alle vormen van geweld bij elkaar heeft één op de drie vrouwen een ervaring met geweld. "En voor ieder slachtoffer staat een dader. Dat vind ik het meest heftig", voegt Slot eraan toe. 

In alle culturen
Het is geen ver-van-de-bedshow bevestigen de twee Hilversumse dames. Op lokaal, nationaal en mondiaal vlak is geweld tegen vrouwen een groot probleem. "Het komt echt voor in alle milieus en in alle culturen."Met de omvang van het probleem en de betrekkelijke stilte die er omheen hangt, is dit onderwerp de olifant in de kamer. 

Tijdens Orange the World, een campagne van de Verenigde Naties, kleuren gebouwen oranje. Vorig jaar was dat het raadhuis, nu zijn het Herensociëteit De Unie, het Muziekcentrum van de Omroep, Bibliotheek Hilversum, de zitkamer van Museum Hilversum en winkel De Heksenbal aan de 's-Gravelandseweg die oranje kleuren. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor bewustwording en moet het een opening zijn om het taboe op geweld tegen vrouwen te doorbreken.

De vraag waarom deze gebouwen oranje zijn is een goede start van een gesprek. Dat gaan de Hilversumse soroptimisten, die dit jaar de krachten bundelen met de serviceclubs Bussum en Gooische Meeren en Zonta, ook voeren. 

Zestiendaagse campagne
Tijdens de zestiendaagse campagne - de aftrap was maandag op de Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen Vrouwen en duurt tot en met woensdag 10 december, de Internationale dag van de Mensenrechten - spreken zij zaterdag 30 november (op de kop van de Groest) en zaterdag 7 december (op de Kerkbrink) op straat mensen aan. De nadruk ligt om mensen rond de slachtoffers bewuster en alerter te maken.

Tijdens deze vrijblijvende straatgesprekken hebben de soroptimisten de rol van taboedoorbrekers en bieden een luisterend oor en zij kunnen vrouwen doorverwijzen naar hulpinstanties als dat gevraagd wordt."Op dit gebied is er echt nog heel veel werk te verzetten", stellen Slot en Dümig. "Er is veel onbekendheid en de opvatting is dat het toch niet voorkomt in jouw omgeving. Door de #MeToo-beweging is er al veel gebeurd en zijn dingen al wat meer bespreekbaar geworden. Nu is het tijd om door te pakken. Open de ogen en kijk het monster in de bek."

 

Uit de krant