De SP komt woensdag met vijftien amendementen tijdens de raadsvergadering.
De SP komt woensdag met vijftien amendementen tijdens de raadsvergadering. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over tekort aan klaslokalen in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Ondanks wachtlijsten, een tekort aan lokalen of in de wachtkamer moeten blijven zitten totdat renovatie kan plaatsvinden, reageert het college van burgemeester en wethouders niet adequaat genoeg op de behoeftes van de Hilversumse scholen. Dat vindt de fractie van de SP. De oppositiepartij luidt nu dan ook de noodklok.

Daar hoort eigenlijk het woord 'opnieuw' bij, want een jaar geleden trokken de socialisten ook al aan deze bel toen duidelijk was dat er in Oost extra klaslokalen nodig waren. Dat de Hilversumse scholen nog altijd zitten te springen om extra ruimte, bevreemdt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. "Het lijkt wel of het college niets heeft met de noodkreten die de scholen tijdens het educatief beraad van eind september geuit hebben."

Raar
De SP uit deze zorgen na de behandeling van het onderwijshuisvestingsprogramma 2020, onderdeel van het meerjaren integraal onderhuisvestingsplan dat nog in de maak is, vorige week in de commissie Samenleving. Naar de mening van de socialisten laat het college te veel urgente zaken liggen. Slechts 6 van de 21 dringende zaken kunnen rekenen op aandacht van de wethouder van Onderwijs, Annette Wolthers, aldus de SP. "Dat is raar, want de scholen hebben deze urgente aanvragen ingediend", meldt Verweij.

Als het college van burgemeester en wethouders steken laat vallen dan is het de taak van de politiek bij te sturen. Dat is wat de SP voorstelt. Volgens SP-fractievoorzitter Bianca Verweij is een pakket aan maatregelen nodig. 

Bij de volgende raadsvergadering, woensdag 11 december, dient de fractie maar liefst vijftien amendementen in. "Er moet echt iets gebeuren in 2020 en het is aan de gemeenteraad om daarover te beslissen. De kinderen hebben recht op goed en fatsoenlijk onderwijs in nette lokalen."

Onacceptabel
Hilversumse scholen vragen niet voor niets diverse voorzieningen aan meent Verweij. Dat slechts een handvol urgente zaken wordt opgepikt, is onacceptabel. Sommige situaties snapt de SP niet. Als voorbeeld geeft zij Stichting NOOR. Die doet een voorstel om op eigen risico en eigen kosten een extra verdieping te openen.

Volgens de SP wijst wethouder Annette Wolthers zelfs dat voorstel van de hand. Wachten op het vaststellen en het uitvoeren van het Integraal Onderwijshuisvestingsplan is voor diverse scholen geen optie. Verweij noemt De Windkanter en de Brede School.

Zoals altijd kosten plannen geld. Dat beseft de SP zich terdege. "Politiek is keuzes maken", stelt Verweij. "Steek je 4 miljoen euro in de renovatie van het raadhuis en laat je kinderen, die onderwijs nodig hebben op wachtlijsten staan, of maak je andere keuzes? Laat je 5 miljoen euro op de begroting staan voor de regiodeal Media Park, die er voorlopig niet is, of zorg je dat alle Hilversumse kinderen in fatsoenlijke lokalen onderwijs kunnen volgen. Het kan anders en het moet anders. Daarom stellen wij de raad voor om alle 21 aanvragen voor 2020 goed te keuren", meldt de fractievoorzitter.

Wachtlijsten enorm
Daarmee is de onderwijskous nog niet af wat betreft de SP. De oppositiepartij signaleert ook dat er in het OHP 2020 niets is opgenomen over het internationaal onderwijs. Daar zouden de wachtlijsten volgens de socialisten ook enorm zijn, net zoals het tekort aan lokalen. En duurzaamheid ontbreekt in dit integrale plan. Dat vindt de fractie opmerkelijk, aangezien dit allemaal speerpunten zijn van de zittende coalitie.


Uit de krant