[Parterbijdrage] Autoverzekering blijft duurder worden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Dashboard
Dashboard
Parterbijdrage

Autoverzekering blijft duurder worden

Autoverzekering blijft duurder wordenDe premies van WA-autoverzekeringen blijven duurder worden. Zo is in 2019 de premie voor een gemiddelde WA-verzekering maar liefst 11,4 procent gestegen ten opzichte van 2018. In de afgelopen twee jaar is een WA-verzekering zelfs met 21,3 procent duurder geworden.

Verzekeraars draaien verlies op WA-verzekering

Niet alleen het aantal auto-ongelukken neemt toe. Ook de waarde van de declaraties is de laatste jaren enorm gestegen. Dit leidt er toe dat verzekeraars veel meer geld moeten uitkeren dan zij binnen krijgen aan premies voor WA-autoverzekeringen. Zo moesten verzekeraars in 2018 ruim 308 miljoen euro meer uitkeren dan er aan premies binnenkwam. Op de beperkt casco- en allriskverzekeringen maken de verzekeraars wel winst.

Jongeren de dupe van hoge autoverzekering

Vooral jongeren moeten de laatste jaren diep in de buidel tasten om de premie van de autoverzekering te kunnen betalen. In 2016 betaalden jongeren gemiddeld € 828 voor de autoverzekering, anno 2019 is dit bedrag al opgelopen tot € 1358. Dat betekent dat jongeren ongeveer twee keer meer betalen dan oudere, meer ervaren bestuurders. Jonge bestuurders hebben nog niet zo veel rijervaring. Daarom acht de verzekeraar de kans op schade groter en moeten zij dus meer betalen voor de autoverzekering.

Factoren die de premie van de autoverzekering beïnvloeden

Naast de leeftijd van de bestuurder zijn er nog meer zaken die van invloed zijn op de hoogte van de autoverzekering. Allereerst natuurlijk de dekking van de verzekering. In Nederland moet een auto minimaal WA verzekerd zijn. Hiermee is de bestuurder verzekerd voor schade die hij of zij aanbrengt aan andere voertuigen. Dit is vaak de goedkoopste autoverzekering. Als men kiest voor een beperkt caso- of allriskverzekering, dan zijn ze ook verzekerd voor schade aan de eigen auto. De premie van deze verzekeringen is uiteraard wel hoger. Daarnaast betalen automobilisten in drukke steden een hogere premie dan mensen die op het platteland wonen. Dat komt omdat de kans op schade in een drukke stad een stuk groter is. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het jaarkilometrage (het aantal kilometers dat de bestuurder verwacht te rijden).

Besparen op de autoverzekering

Goed, de autoverzekering is al duur genoeg. Mensen willen dus niet onnodig veel betalen voor de verzekering. Gelukkig kan men op een aantal manieren op de autoverzekering besparen. Allereerst is het raadzaam om autoverzekeringen te vergelijken om zo erachter te komen wat de goedkoopste autoverzekering is. Gemiddeld kan men op deze manier zo'n € 200 besparen. Kies daarnaast bij voorkeur voor een lichte auto. Voor een zwaardere auto betaalt men meer premie. Ook kan men het eigen risico verhogen, waardoor de maandelijkse premie lager wordt. Tot slot bieden sommige verzekeraars korting als de bestuurder de premie in één keer betaalt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>