Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Top 2000 café in Hilversum weer klaar voor duizenden muziekliefhebbers

Cultureel

HILVERSUM - Bij het oefenen met het publiek - een paar minuten voordat de echte top vijf bekend is - staat Kabouter Plop nog op nummer 1. Een paar minuten later (voor het echie) blijkt toch weer Bohemian Rhapsody van Queen de nummer 1 van de Top 2000.

In het Top 2000 café, dat ook dit jaar weer staat in het Hilversumse Beeld en Geluid, was zaterdag om 17.45 uur - drie kwartier nadat de stembussen waren gesloten - de bekendmaking van de top vijf. Daarin viel met name de nummer 4 op: Roller Coaster van Danny Vera. Dit nummer is meteen ook de hoogste nieuwe binnenkomer. Hotel California van Eagles staat op de tweede plek en Piano Man van Billy Joel op 3. Led Zeppelin bezet met Stairway to Heaven de vijfde plaats. 

“Roller Coaster kruipt onder je huid. Oorspronkelijk niet eens een single, maar gewoon een song op een album van Danny Vera. Nadat Rob Stenders dit nummer vol overgave draaide op NPO Radio 2, werd het door steeds meer mensen omarmd. Roller Coaster is inmiddels een Nederlandse klassieker, die vanuit het niets hoog in de Top 2000 binnenkomt”, zegt Stefan Stasse, die voor de achttiende keer deel uit maakt van het Top 2000-team. ”Roller Coaster is voor altijd. Dit bewijst dat muziek verbindt. Mooi dat Nederlandse muziek zo succesvol kan zijn.”

De drukte in het café zaterdagmiddag lijkt een voorbode te zijn van de jaarlijkse gekte die vanaf eerste kerstdag tot de jaarwisseling losbarst vanuit de mediastad. "Voor mij is het de mooiste week van het jaar", vertelt Peter Heijting uit Veenendaal. "Het is hier gezellig. En ja, ik ben een muziekliefhebber. Je hoort al die platen voorbij komen. Natuurlijk kun je die op internet horen wanneer je wilt, maar hier heb je dat nostalgische."

Evert Pultrum uit Wolvega is misschien wel de laatste persoon die, een minuut voordat de stembus sloot, op zijn favorieten heeft gestemd. Hij hoopt dat De Boer Dat Is De Keerl van Normaal op 1 staat. Later blijkt dat dit na Roller Coaster de tweede hoogste nieuwkomer in de lijst is (nummer 9). De Fries is zaterdag voor het eerst in het café, heeft ook voor het eerst gestemd, maar volgt de Top 2000 al jaren. "Tijdens de Top 2000 zelf moet je je altijd vooraf aanmelden om hier te zijn. Nu hoeft dat niet. En het bevalt prima. Ik had het alleen wel veel groter verwacht."


Uit de krant