Het crematorium bij Zuiderhof.
Het crematorium bij Zuiderhof. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Concurrentie uit Laren goed voelbaar voor Uitvaartstichting Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Het nieuwe crematorium in Laren en de wisseling van de wacht bij de directie van Uitvaartstichting Hilversum zijn niet goed geweest voor de cijfers over 2019. 

Hierdoor is er een negatief resultaat van zo'n 300.000 euro. Maar zorgen zijn er niet. Er is geen sprake van een liquiditeitstekort en daarnaast weet USH-directeur Anita van Loon waar het aan schort.

Na jaren die boven verwachting zijn gegaan, is 2019 een 'realitycheck' voor de in 2016 opgerichte uitvaartstichting, zoals wethouder Arno Scheepers het omschrijft. 

Met spanning is in Hilversum uitgekeken naar het grotere en geavanceerde crematorium in Laren, dat dit jaar begonnen is. De impact van deze nieuwe locatie in de buurgemeente heeft absoluut zijn weerslag gehad op de Hilversumse cijfers. 

Van Loon verwacht dit jaar uit te komen op 475 crematies, in 2018 waren dat er 658. Die 200 crematies minder komt volgens beiden inderdaad op zo'n drie ton minder inkomsten uit.

Vooral in de eerste drie kwartalen was er sprake van een dip. Momenteel trekt het weer aan. Dat komt ook omdat de inhaalslag is ingezet, aldus de vervanger van Patricia van Engelen. Zo is er al een investering gedaan in een moderne geluidsinstallatie. 

Tevens is het zaak te werken aan de naamsbekendheid van het crematorium aan de Kolhornseweg en het verhaal van deze locatie te vertellen. Daarmee bedoelt de directeur de plek in de natuur, de kleinschaligheid en het beleid dat er altijd maar één familie tegelijk op ons terrein is. "Begin 2021 staan we er weer goed op."

Uit de krant