Ook Noord en het Media Park behoren tot het sleutelgebied van Hilversum.
Ook Noord en het Media Park behoren tot het sleutelgebied van Hilversum. Foto: © Bastiaan Miché

Optimisme binnen politiek over toewijzing van Hilversums sleutelgebied door MRA 'maar nog geen gelopen race'

Politiek

HILVERSUM - Hilversum kan rekenen op steun van de metropoolregio Amsterdam (MRA) bij de ontwikkeling van het sleutelgebied. De pitch van wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening viel vorige week woensdag goed in het putje. Dat betekent dat de gemeente in de nabije toekomst met hulp van de MRA kan gaan ontwikkelen, waaronder 10.000 woningen tot 2040. 

Meest belangrijke element is dat Hilversum slim moet omgaan met de beperkte ruimte die er is én dat de Hilversumse schaal maatgevend is, zo blijkt uit een rondje langs een deel van het politieke veld.

Om aantrekkelijk en levendig te blijven is ontwikkeling nodig. Dat kondigde Voorink drie weken terug - voor de pitch - al aan. Hilversum wil tussen nu en twintig jaar zo'n 10.000 woningen realiseren. Daarvoor heeft zij het gebied langs het spoor aangewezen. Daarbij gaat het om het Arenapark, de spoorzone, het stationsgebied, het gedeelte langs de rails in Noord en het Media Park. 

Naast een gemeente zijn waar het goed wonen is, is de blik ruimer dan dat, want heel duidelijk komen het vergroten van de werkgelegenheid en het verbeteren van de mobiliteit om de hoek kijken. Dat zijn de uitgangspunten van het college van burgemeester en wethouders.

HILVERSUM Dat de Metropoolregio Amsterdam (MRA) het Hilversumse sleutelgebied heeft toegevoegd, is goed nieuws. "We hebben nu een startbewijs, maar het is nog geen gelopen race dat we de gelden krijgen voor de ontwikkeling van Hilversum", aldus CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. In mei moet de gemeente opnieuw met een goed verhaal komen. "We moeten nu plannen uitwerken en met elkaar bepalen welke uitgangspunten we precies gaan hanteren. Het is dus heel verstandig om in 2020 vrij snel met elkaar in gesprek te gaan", stelt Streutker.

Kristalhelder
Bij Hart voor Hilversum zijn ze enthousiast over de ambitie, maar zijn ze scherp op de uitwerking, zoals Michiel van Eerenberg het verwoordt. Volgens het raadslid moet het vooraf kristalhelder zijn op welke basis de plannen, waaronder het bijbouwen van duizenden woningen, zijn gestoeld. Daarbij waarschuwt hij dat de prognoses van bevolkingsgroei en economische groei nog weleens wijzigen.

Eerenberg stelt dan ook voor dat Hilversum meerdere scenario's uitwerkt, zodat er flexibel geschakeld kan worden binnen de plannen. Belangrijk is ook Hilversums maatwerk. "We moeten niet bouwen om het bouwen", merkt hij op. 

Betaalbare huizen
Daarmee bedoelt hij dat de gemeente goed moet kijken voor wie zij betaalbare huizen wil bouwen. Aangezien Hilversum vooral langs het spoor wil bouwen in het sleutelgebied is het bijvoorbeeld ook de vraag of daar dan altijd parkeerplaatsen tegenover moeten staan. Dat zijn zaken die vooraf goed besproken moeten worden. Daarbij hamert Eerenberg op goede inwonersparticipatie: dat is voor zijn partij essentieel.

"Hoe ambitieuzer je bent, hoe moeilijker het allemaal wordt om het in te passen", stelt SP-raadslid Pierre van Rooden. Dat Hilversum heeft aangeklopt bij de MRA voor steun - financieel, ambtelijke capaciteit, kennis en kunde - snapt hij. Dat de raad wegens tijdsdruk niets meer te zeggen had over de inhoud van de pitch, betreurt hij. In het nieuwe jaar komt de politiek, volgens Voorink, uitgebreid aan het woord over de ontwikkeling in het sleutelgebied. 

Hele opgave
"Je moet keuzes maken, want de ruimte is beperkt", merkt de socialist op. "Het is moeilijk om een industrieterreintje ergens aan vast te plakken als je 10.000 woningen wil realiseren, zeker als je het groen wil behouden. Dat wordt nog een hele opgave." Tevens wijst hij erop, net zoals Eerenberg overigens, dat je met deze groei ook goed moet kijken naar de infrastructuur. Op veel wegen piept en kraakt het nu al en ook qua voorzieningen in de wijken is er meer nodig.

Bij D66 willen ze zich eerst beter verdiepen in de MRA-sleutelgebiedmaterie. Volgens raadslid Edwin Göbbels is de balans tussen de mogelijke voor- en nadelen van dit project nu nog niet goed te overzien. De democraten willen eerst meer informatie inwinnen bij de fractie en de achterban zodat zij een zorgvuldige afweging kunnen maken, luidt de korte boodschap.

Goede zet
Net zoals coalitiegenoot VVD verzorgen de democraten in 2020 bijeenkomsten om met leden, inwoners en andere belanghebbenden te praten over de invulling van deze enorme opgave. Dat het college met een groter sleutelgebied is gestopt, is een heel goede zet geweest. Hierdoor is de kans op toegang tot geld, netwerk en expertise vergroot.

Volgens VVD-raadslid Haitskje van de Linde is één plus één drie in dit geval. "In wezen zegt het college: 'laten we samen deze berg beklimmen. We weten nog niet precies hoe de route eruitziet en waar we ankerpunten gaan slaan. Dat is een kwestie van aftasten. Maar klim met ons mee'. Wij staan klaar om mee te klimmen. We vinden het belangrijk om breed te kijken", aldus de liberaal.

Veryupping
Met 10.000 potentiële nieuwe woningen in dik twintig jaar tijd kan Hilversum de problematiek echt goed opvangen. Dan is het wel bouwen voor de juiste segmenten, zo geeft PvdA-raadslid Jacqueline Kalk duidelijk aan. Op veryupping zoals in de hoofdstad zitten de sociaaldemocraten niet te wachten. Dit is dé kans om werk te maken van meer woningen in de sociale en middenhuur. Verder geeft zij aan dat Hilversum goed moet kijken naar de gevolgen van deze schaalsprong, zoals wat dit betekent voor de leefbaarheid, de bereikbaarheid en betekent dit hoogbouw of woningen realiseren in de natuur.


Uit de krant