Afbeelding

Tekort aan parkeerplekken is geld waard

Advertorial

Nu geld op een Nederlandse spaarrekening nog maar nauwelijks rendement oplevert, is menigeen op zoek naar een alternatief om te voorkomen dat het spaarsaldo vanwege inflatie langzaam maar zeker steeds minder waard wordt. Een van die alternatieven is investeren in vastgoed. Dat kan door huizen of bedrijfspanden te kopen en deze vervolgens te verhuren. Maar daar zijn vaak forse financiële middelen voor nodig. Een goedkoper instapmodel is investeren in het verhuren van parkeerplekken.

I nvesteren in parkeergarages

Het Nederlandse wagenpark wordt elk jaar weer groter. Iets wat duidelijk te merken is aan de toenemende dagelijkse drukte op de vaderlandse wegen. Gemakkelijk een auto parkeren in stedelijke gebieden wordt daardoor ook steeds lastiger. Slimmeriken profiteren van deze schaarste door op dat soort plekken parkeergarages te bouwen die op zich weinig onderhoud vereisen, maar daarnaast wel een doorlopende inkomstenstroom genereren. In sommige gevallen kunnen ook particulieren aan dat soort projecten meedoen. Zo beloofde de meest recente emissie van het Parking Fund van de Holland Immo Groep beleggers een jaarlijks rendement van 8,8 procent. Mogelijk nadeel van deze investeringsvorm is wel dat het geïnvesteerde geldbedrag in ieder geval dan zo’n acht tot tien jaar vaststaat en in die periode dus niet aan andere zaken besteed kan worden.

Zelf garages verhuren

Op zich is het voor een investeerder overigens niet strikt noodzakelijk om zich tot grootschalige projecten met parkeergarages te beperken. Het is namelijk ook mogelijk om zelfstandig een of meer garages te kopen. In dat geval gaat het niet om panden waarin honderden auto’s kunnen worden gestald, maar gaat het om individuele garageboxen die voor slechts één voertuig geschikt zijn. Afhankelijk van de locatie van dit soort garages varieert de prijs doorgaans tussen de 10.000 en 50.000 euro. Met dergelijk betrekkelijk lage prijzen is het goed voorstelbaar dat geld lenen voor de aankoop van zo’n garagebox niet eens nodig is. Net als bij een grote parkeergarage kan de aangeschafte garagebox jaren achtereen voor autostalling of andersoortige opslag verhuurd worden, zodat een interessante maandelijkse cashflow ontstaat. Bijkomend voordeel van garageboxen is dat ze amper onderhoud vereisen, wat de verhuur ervan – zeker ten opzicht van woningverhuur – een heel stuk makkelijker maakt.

Expertise is nodig

Net als bij alle andere vormen van vastgoed geldt natuurlijk dat de waarde van een aangeschafte garagebox kan fluctueren. Dit op zich logische gegeven is zeker van belang wanneer geld lenen voor dit soort projecten aan de orde komt. Zomaar op de bonnefooi garages opkopen om deze vervolgens te verhuren is sowieso niet aan te raden. Wie dit verdienmodel overweegt schakelt het beste experts in, zoals accountants en makelaars, om goed beslagen ten ijs te komen. Het doel van investeren in garages is per slot van rekening het behalen van een aangenaam rendement zonder dat daar veel stress tegenover staat.

Uit de krant