Impressie van de nieuwe woonwijk Crailo.
Impressie van de nieuwe woonwijk Crailo. Foto: Projectbureau | GEM Crailo B.V.
Video

Nieuwe woonwijk Crailo 'parel van 't Gooi'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Een Laan van Crailo als verbindende factor in de wijk, de auto te gast en een unieke ecowal aan de zuidzijde van het gebied. Dat zijn enkele kenmerken van de nieuwe woonwijk Crailo. Over een paar jaar staan hier (ongeveer) 590, woningen, 90 meer dan aanvankelijk de bedoeling was. 

Daarvan vallen er 236 (40 procent) in het dure segment, 140 in het middensegment (27 procent) en zijn 164 woningen sociaal (33 procent). De uitbreiding van het aantal woningen was nodig omdat er bij 'slechts' 500 woningen maar weinig voor het middensegment kon worden gerealiseerd (de 33 procent sociaal is een must). Vijftig woningen zijn daarom toegevoegd door hoger te bouwen (tot achttien meter). Daarnaast komen er veertig woningen in het reeds bestaande pand De Spiegelhorst.

Dat hebben vertegenwoordigers van de werkgroep Planvorming woensdag bekendgemaakt. De colleges van burgemeesters en wethouders van Gooise Meren, Hilversum en Laren hadden een dag daarvoor ingestemd om dit stedenbouwkundig en landschapsplan begin maart 2020 voor te leggen aan hun gemeenteraden. Bij de presentatie waren alle betrokkenen razendenthousiast en spraken zij van een 'uniek gebied'.

In het gebouw van Talpa zijn de drie aanwezige wethouders zeer positief gestemd en zijn niet bang dat 'hun' gemeenteraden in maart volgend jaar dwars zullen liggen wanneer Crailo ter sprake komt. Het plan voldoet immers aan alle gestelde eisen, stelt de Hilversumse wethouder Karin Walters, en is groen. "En dat vind ik prachtig."

Ook wethouder Ton Stam, die tijdens de vorige collegeperiode ook al als wethouder bij de koop van Crailo (van de provincie) was betrokken, heeft louter mooie woorden: "Het begon met een droom en het begint erop te lijken dat die werkelijkheid wordt." Wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren omschrijft de nieuwe wijk als de "parel van 't Gooi" en roemt de samenwerking tussen de drie gemeenten. "Dit smaakt naar meer."

Ecowal
"We leggen de lat superhoog", erkent ook Maartje Luisman namens de projectgroep. Crailo moet een voorbeeldproject zijn voor Nederland. Eén buurtschap, focus op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem, energiepositief en materiaalbewust en innovatief ondernemerschap zijn de mooie kreten die in het plan vermeld staan.

Dat plan bestaat uit drie verschillende gebieden, met ruimte voor wonen (60 procent appartementen, 40 procent grondgebonden) en bedrijvigheid (vijf hectare). De meeste bedrijven (tussen de 3 en 3,4 hectare) komen op de zuidkant. Maar ook bij de entree (tot 1 hectare) en het kazernekwartier (tot 1,5 hectare) komen bedrijven.

De Kolonel Palmkazerne vormt het historische hart. Het oude exercitieterrein wordt de plek om elkaar te treffen. Er komt een campusachtige opzet met de bestaande gebouwen en nieuwbouw. Het Heidehart is het landschappelijke zwaartepunt. Dit gedeelte met verspreid een aantal clusters van woningen in de natuur sluit aan op de Bussummerheide. Vanaf de entree van de wijk is er zicht over deze open ruimte.

Langzaam verkeer
Zuid, ten zuiden van het Gebed zonder End, biedt dus vooral ruimte aan bedrijven, maar ook woningen. Er komt een nieuwe Laan van Crailo (afbeelding hieronder) voor langzaam verkeer die uitkomt op het Gebed zonder End, die de deelgebieden met elkaar verbindt. In Spiegelhorst, het grootste gebouw op het noordelijk deel van het terrein, komen niet alleen woningen, maar ook bedrijven.

Tekst gaat verder onder de foto.


En wie denkt dat de wijk vooral bestaat uit beton en stenen, heeft het mis. De bewoners van Crailo wonen straks in een groene omgeving, stellen de betrokkenen. Met zeventien woningen per hectare is er een lage bebouwingsdichtheid. Uiteraard is tijdens het ontwerpproces duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest. Om duurzaamheid concreet te maken in de plannen ligt de focus op identiteit, biodiversiteit, mobiliteit en energie. 

Dit is terug te zien in de drie karakteristieke deelgebieden, de buurthubs en de vele zonnepanelen tellende ecowal. Dat laatste is bovendien noodzakelijk, omdat door de bebossing niet iedere plek genoeg zonlicht krijgt. De ecowal is er dus ook om het tekort elders te compenseren. En hoe zit het dan met parkeerplaatsen? Daarover is nog geen duidelijkheid. De betrokkenen menen echter dat mensen met drie auto's misschien ergens anders moeten wonen.

Gefaseerde bouw
Overigens duurt het nog wel even voordat de wijk helemaal klaar is. De zeer waarschijnlijk gefaseerde bouw start op z'n vroegst over een paar jaar. Wat gebeurt er dan komend jaar? Allereerst is er 1 februari een Open Crailodag. In maart komt het voorstel aan bod in de drie verschillende gemeenteraden. Verder vindt in 2020 de sanering van de gronden en de sloop van de functieloze gebouwen plaats. In 2021 wil men de grond bouwrijp maken.

Zie hieronder een korte video over het participatieproces.


Uit de krant