'Je weet dat je keuzes moet gaan maken én waarom je dat moet doen', aldus wethouder Floris Voorink over het Hilversum van de toekomst.
'Je weet dat je keuzes moet gaan maken én waarom je dat moet doen', aldus wethouder Floris Voorink over het Hilversum van de toekomst. Foto: Bastiaan Miché

Voorink: 'We kunnen niet doen alsof er niets gaat veranderen'

Politiek

HILVERSUM -Om Hilversum in de toekomst aantrekkelijk te houden, moeten nu stappen gezet worden. De aanwijzing van sleutelgebied door de Metropoolregio Amsterdam is een onontbeerlijke stap. Dat is een complex verhaal van nieuwe woningen (langs het spoor) realiseren in combinatie met aandacht voor werkgelegenheid, mobiliteit en leefbaarheid. Dat vraagt duidelijke keuzes. Dat kan zomaar betekenen dat er on-Hilversumse (bouw)zaken gekozen gaan worden.

Hilversum staat aan de vooravond van de derde grote ontwikkeling, zoals wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening dat omschrijft. Om de gemeente op vele vlakken aantrekkelijk te houden en te laten groeien, is het nu noodzaak goed en doordacht te handelen. Bij de realisatie van zo'n 10.000 nieuwe woningen tussen nu en 2040 moet de manier waarop Hilversum groot is geworden, losgelaten worden.

"Je kunt niet doen alsof er niets gaat veranderen. Je moet de ruimte anders gaan gebruiken als je stedelijk gaat verdichten", aldus Voorink. Niemand wil ruimte vinden in de natuur voor het uitbreiden van de woningvoorraad. En lang niet overal is plek om in Hilversum nieuwe huizen neer te zetten. Zo is een groot gebied aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht. 

Spoorlijn
Dan is de hoogte in het adagium om meer woningen te realiseren. "Dat is hoger dan die twee lagen met kap die Hilversum groot hebben gemaakt", aldus de VVD'er. Het is dan ook niet 'geheel toevallig', zoals de wethouder zegt, dat het gewenste ontwikkelgebied langs de spoorlijn loopt. Het door de Metropoolregio Amsterdam (MRA) op woensdag 4 december omarmde sleutelgebied gaat van het Arenapark, de spoorzone - het gebied van de Noorderweg tot en met het Venetapark, het stationsgebied tot aan het Media Park en Noord (omgeving van het spoor).

Meer de hoogte in met gebouwen is politiek gezien een behoorlijk ding. Niet voor het eerst zegt Voorink dat Hilversum meer open moet staan voor hogere gebouwen. Eind vorig jaar opperde de liberaal in het kader van de (her)ontwikkeling van de spoorzone dat de raad het eisenpakket werkbaar moest houden. Als hoogbouw gewenst was door de partijen (ontwikkelaar en inwoners) dan moest de politiek daar soepel mee omgaan. 

Torenstad
Direct kwam daar een reactie op vanuit coalitiegenoot D66 dat Hilversum niet moet verworden tot een torenstad. Gezien de opgave waar Hilversum voor staat, verwacht Voorink een iets andere opstelling bij het opstellen van de Omgevingsvisie bij de fracties. "Je weet dat je keuzes moet gaan maken en je weet ook waarom je het doet", is zijn duidelijke respons.

Naast een fiks tekort aan woningen, wat een landelijk probleem is, constateert de gemeente in de doorkijk die naar 2040 gemaakt is dat het noodzakelijk is om wat te gaan doen aan de bevolkingsopbouw. Neemt de gemeente geen maatregelen, dan is Hilversum over twintig jaar een vergrijsde gemeente. Dat heeft ook zijn weerslag op de begroting: meer ouderen, meer zorg en dus een groter beroep op het Sociaal Plein. Daardoor komen eveneens de voorzieningen onder druk te staan. "Als je niets doet en Hilversum behoorlijk laat vergrijzen, heeft dat op alle vlakken gevolgen. Hoe krijg je nog genoeg vrijwilligers voor de kerk, de moskee of de voetbalclub bijvoorbeeld? Het speelt overal.

Economische impuls
"Daarnaast blijkt uit de cijfers dat de middengroep dreigt te verdwijnen en dat het verschil tussen welvarend en armlastig toeneemt. Daar komt nog bij dat Hilversum en het Gooi een economische impuls nodig hebben. De werkgelegenheid krimpt met zo'n 25.000 banen als er niets gedaan wordt, terwijl deze regio al een krimpgebied is. Hilversum moet meer passend werk zien binnen te halen voor de eigen inwoners. Momenteel is er al sprake van een behoorlijke mismatch tussen wonen en werken. Er werken meer Amsterdammers en Utrechters dan Hilversummers hier. "Dit alles is de basis om actie te moeten ondernemen."

De 10.000 extra woningen met zo'n 3.000 tot 3.500 huizen in Noord en het Media Park is de meest in het oog springende ambitie van de visie. Maar het is meer dan enkel nieuwe woningen realiseren, want dit ontwikkelingsmes snijdt aan heel veel kanten. Ook de mobiliteit, de werkgelegenheid en de leefbaarheid hebben hiermee te maken. 

Sleutelgebied
Bij deze opgave heeft Hilversum hulp nodig als in financiën, ambtelijke capaciteit en kennis en kunde. Daarom is de steun van de MRA zo belangrijk, het orgaan dat in april naar Den Haag gaat om het Hilversumse sleutelgebied daadwerkelijk aangemeld te krijgen. Met bredere steun is het ook makkelijker om zaken geregeld te krijgen met bijvoorbeeld NS en ProRail, want woningen realiseren langs het spoor vraagt om investeringen in stations en de gebieden eromheen. In de tussentijd moet Hilversum op alle beleidsterreinen het huiswerk goed blijven doen en met elkaar blijven werken aan een goede onderbouwing om te werken aan het Hilversum van de toekomst.

Deze stap maken is volgens de liberaal nodig om te kunnen groeien. Voor Hilversum begon dat in 1874 met de aanleg en realisatie van de spoorlijn. In de jaren 60 van de vorige eeuw was de tweede grote ontwikkeling met de komst van het Media Park. En zo moet, wat Voorink betreft, deze nieuwe - gewenste - ontwikkeling ook gezien worden. "Zo groeien steden", is de korte uitleg.

Broodnodig
Deze plannen nu strak in de grondverf zetten met hulp van buitenaf vindt hij spannend, maar tegelijkertijd ook broodnodig. "Dit is een scoop waar toekomstige raden en colleges nog volop in zullen zitten", beseft Voorink zich goed. "Van belang is dat er draagvlak is. Niet alleen bij de huidige coalitie, maar raadsbreed en natuurlijk ook bij inwoners en ondernemers. Het is niet raar dat we nu met deze informatie aan de slag gaan. Het zou raarder zijn om niets te doen. Dit kun je namelijk niet 'ontweten'. Regeren is immers vooruitzien. Nu moeten wij dingen in gang gaan zetten", benadrukt de wethouder tot slot.

Uit de krant