Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Meerderheid politiek steunt afvalplan op scholen; alleen VVD kritisch

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Een educatieprogramma in combinatie met gescheiden afvalinzameling aanbieden zodat basisschoolleerlingen beseffen dat dit belangrijk is. Klinkt als een prima plan. De lokale VVD-fractie vindt dat op zich ook, maar uit felle kritiek op de manier waarop dat moet gebeuren.

Afgelopen week besprak de Hilversumse politiek het voorstel voor afvalinzameling op scholen. Dat besluit was noodzakelijk in het kader van de Mededingingswet. 

De gemeente en de GAD willen samen het voorlopig drie jaar durende programma, als activiteit die plaatsvindt in het algemeen economisch belang, opzetten. Onder andere omdat er sprake zou zijn van marktfalen. Veel scholen willen graag het afval scheiden, was vooraf de uitleg van het college van burgemeester en wethouders, maar marktpartijen bieden dit over het algemeen niet aan of het is erg kostbaar en daardoor financieel niet haalbaar voor scholen.

Oneerlijke concurrentie
Kanttekening is wel dat de gemeente zich begeeft op de commerciële markt. "In theorie kan een particuliere afvalinzamelaar ons aanspreken op oneerlijke concurrentie", was ook het besef binnen het college. "Onze inschatting is echter dat dit risico in de praktijk verwaarloosbaar is. Uit vergelijkbare ervaringen van vele andere gemeenten elders in het land blijkt dat de markt in de praktijk geen bezwaar maakt. De reden is dat marktpartijen deze diensten niet aanbieden, of dit niet tegen een voor scholen acceptabel tarief doen."

Kritiek kwam er dus vooral vanuit collegepartij VVD. De liberalen steunen uiteraard de gedachte van gescheiden afvalinzameling, echter het argument van een algemeen economisch belang vinden zij te zwaar. Bovendien, aldus VVD-raadslid Hidde Fennema, is er geen sprake van een marktfalen. Er zouden op dit moment namelijk in Hilversum al drie commerciële partijen zijn die dit doen. Ook zijn er al scholen die met deze partijen afspraken hebben gemaakt en die dus hun pmd-afval gescheiden inzamelen en aanbieden.

Mensen gedupeerd
Daarnaast worden er, aldus Fennema, met dit plan mensen gedupeerd. Immers, de medewerkers van een bedrijf dat het pmd-afval ophaalt op scholen, raken mogelijk hun baan kwijt. "Een van de bedrijven die ik sprak noemde het 'je reinste broodroof'."

Maar eigenlijk stond de VVD alleen in haar kritiek. Ook het CDA en ChristenUnie hadden aanvankelijk hun bedenkingen, maar gaven uiteindelijk zonder al te veel morren groen licht voor het voorstel.

Milieuwethouder Jan Kastje benadrukte nog maar eens dat het plan geldt voor drie jaar. Bovendien is het voor scholen geen verplichting, zij kunnen zich vrijwillig aanmelden. Uiteindelijk steunden daarom alle partijen, met uitzondering van de VVD en één raadslid van Hart voor Hilversum, het voorstel, dat dus met 29 stemmen voor en 7 tegen werd aangenomen.

Uit de krant