Honderden bomen zijn reeds gekapt.
Honderden bomen zijn reeds gekapt. Foto: Provincie Noord-Holland

Toch extra natuur in Anna's Hoeve en Monnikenberg ter compensatie HOV-busbaan

Algemeen

HILVERSUM - "Gelukkig een positief bericht keer.' Dat meldt namens de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH), Jelle Harder, over het besluit van de provincie Noord-Holland om toch extra natuurmaatregelen te nemen ter compensatie van verloren gegane natuur in Monnikenberg en Anna’s Hoeve.

Anna’s Hoeve en Monnikenberg zijn onderdeel van De Groene Schakel, de enige verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Om de verbinding te versterken komt er de komende tijd een ecoduct. De extra maatregelen van nu betekenen, aldus ecologisch adviseur Harder, "een grote impuls die hard nodig is nu veel leefgebied van dieren verloren gaat door de aanleg van de HOV-busbaan en een nieuwe weg".

Migratieroutes
Zo worden stammen, takken en stronken van de vele omgezaagde bomen op daarvoor geschikte plekken in de bospercelen gelegd. "Hiermee kunnen verdwenen en extra schuilplaatsen en migratieroutes worden gecreëerd, zoals voor wezels, hermelijnen en muizen, maar ook voor vogels en insecten", legt Harder uit.

Andere mogelijkheden zijn het graven van ondiepe greppels voor dieren die zich zo ongezien kunnen verplaatsen of als deel van hun leefgebied. Zo kunnen ook besdragende struiken of hagen aangeplant worden die dekking bieden en waarvan de vruchten voedsel zijn voor boommarters, dassen en vele vogels.

Ringslangen (zie foto hieronder) zijn gebaat bij de aanleg van broeihopen waarin deze dieren hun eieren leggen. Door de ‘broei’ ontstaat warmte waardoor de eieren zich ontwikkelen en in de nazomer jonge ringslangen worden geboren. Voor vleermuizen moeten aangetaste vliegroutes worden hersteld. Het realiseren van gevarieerde bosranden en ruige oevers zijn andere aanpassingen die zeer waardevol zijn voor planten en dieren.

© foto H. de Klein.

De VBAH prijst zich gelukkig dat de provincie tijdens een gezamenlijk overleg met alle direct betrokkenen aankondigde geld beschikbaar te stellen voor de extra maatregelen. Het monitoren van alle aanpassingen behoort daar ook bij. Tijdens een excursie in Monnikenberg met provinciemedewerkers en het Goois Natuurreservaat (GNR) gaf de VBAH een aantal voorbeelden van haar natuurideeën waar ook de GNR medewerker mee instemde. Een ecoloog gaat de voorgestelde maatregelen nu in opdracht van de provincie verder uitwerken.


Uit de krant