Afbeelding
Foto: Rebekka Timmer

Hilversummers doen aangifte tegen boeren

Algemeen

HILVERSUM - Het boerenprotest van woensdag in Hilversum krijgt nog een staartje. Jerry Braaksma en Rebekka Timmer, beiden van werkgroep Hilversum Inclusief, gaan namelijk aangifte doen van haatzaaien, discriminatie en groepsbelediging.

De twee Hilversummers zijn aan het einde van de middag langs geweest bij het politiebureau aan de Groest. Komende zondag kunnen zij hun aangifte doen, zo is afgesproken. 

Regenbooggemeente
Dat de boeren hun stem hebben laten horen tegen het stikstofbesluit van de regering en het eerlijke verhaal kwijt wilden bij de landelijke media, gevestigd op het Media Park, vinden beiden prima. Dat dit gepaard moet gaan met uitingen van homofobie en racisme is volgens hen onacceptabel bij elke betoging. "Dergelijke uitingen zijn abject en passen zeker niet in onze inclusieve regenbooggemeente", stellen de twee

'Homo'
Het homofobe aspect was te lezen op de achterkant van een caravan (zie foto). Braaksma en Timmer stellen dat 'homo' hier als scheldwoord is gebruikt, omdat er naar hun mening duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen held en homo. "Daardoor lijkt de wagen te zeggen: je bent een held als je verkeerd (rechts) inhaalt en een 'homo' als je je aan de verkeersregels houdt."

Vlag
Ook de vlag van de Geconfedeerde Staten van Amerika die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij, was woensdag bij een van de trekkers te zien. Beiden wijzen erop dat deze vlag dik anderhalve eeuw gebruikt wordt door extreemrechtse en racistische organisaties.

Controverse
"De vlag maakt bijvoorbeeld deel uit van de symboliek van groeperingen als de Ku Klux Klan", luidt de uitleg. "Er is in de VS logischerwijs dus veel controverse over de vlag. In Europa is de vlag vooral populair onder bijvoorbeeld Duitse nazi's, die niet de nazi-vlag mogen tonen omdat dat in Duitsland bij wet verboden is."

Beledigen
"We doen aangifte van deze homofobe en racistische uitingen, omdat we ons erdoor geraakt voelen", aldus het tweetal. "Het moet duidelijk zijn dat je er niet zomaar mee wegkomt om groepen te beledigen en haat te zaaien."

Afbeelding

Uit de krant