De Larenseweg 1-1 en 1-2.
De Larenseweg 1-1 en 1-2. Foto: Bastiaan Miché

Zes panden in Oost gemeentelijk monument

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Door ze in stand te houden en een actieve rol te geven in de ontwikkeling van het gebied, leveren ze een bijdrage aan de integrale ontwikkeling van 1221 en de omgeving Mussenstraat/Arendstraat."

Met dat argument heeft het college van burgemeester en wethouder zes panden in Hilversum-Oost tot gemeentelijk monument benoemd. De 'gelukkigen' zijn: twee loodsen (uit 1910 en 1949) van de oude tramremise (Larenseweg 1-1 en 1-2), de sigarenfabriek (Lijsterweg 20A), de Wybertjesfabriek (Larenseweg 123), twee panden van Brandsma Metaalveredeling (Mussenstraat 55) en het hoofdgebouw Van Son (Kleine Drift 41). 

"De aanwijzing van de Larenseweg 1-1, Larenseweg 123, Kleine Drift 41 en Lijsterweg 20A past in de Gebiedsagenda 1221, waarin het versterken van de identiteit van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt een centrale opgave is", schrijft het college.

De aanwijzing kan consequenties hebben voor andere ambities, vervolgt het college, bijvoorbeeld als het gaat om woningen realiseren en arbeidsplaatsen, groen en duurzaamheid. 

Vertegenwoordigers van Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum, voorstander van een central park achter de remise, noemen het besluit een opsteker. "Aangezien we in ons conceptontwerpidee ook graag de historische elementen van de Gooise stoomtrein terug willen laten komen", aldus een woordvoerder. "Een en ander sluit dus goed aan op ons plan."

Uit de krant