De medewerkers van het Decorpaleis samen met 'hun' artiesten.
De medewerkers van het Decorpaleis samen met 'hun' artiesten. Foto: Bastiaan Miché

Gave panelen met artiesten in tent Live2000

Cultureel

HILVERSUM - Wie komende week Live2000 op het Marktplein bezoekt, treft in de tent elf fraaie panelen, gemaakt door de vrijwilligers decorgroep van de Vorstin.

Gemakkelijk was het niet altijd, vooral Prince was toch wel een uitdaging. Maar uiteindelijk zijn de vrijwillige medewerkers binnen het Decorpaleis - een wat verscholen pand in een zijweggetje (Zernikepad) van de Korte Noorderweg - er toch in geslaagd om voor het muziekfestival tussen kerst en oud en nieuw elf Live2000-panelen te realiseren.

De namen op de zeker 2,50 meter bij 1,30 meter grote panelen: Herman Brood, Michael Jackson, David Bowie, George Michael, Blondie, Freddie Mercury, Prince, Sting, Aretha Franklin, Kate Bush en Diana Ross. De eerste zeven namen waren vorig jaar al te bewonderen en zijn nu bijgekleurd; de vier laatstgenoemden zijn nieuw.

Tributes
Tijdens het festival Live2000 brengen verschillende bands tributes aan bekende artiesten die in de Top2000 staan; de lijst zelf wordt vanaf woensdag uitgezonden vanuit Beeld en Geluid. Maar ook in het centrum is er vanaf vrijdag volop vermaak met onder meer gratis toegankelijke odes aan Joe Cocker, The Rolling Stones, Doe Maar, The Police en Prince. Ook in het Filmtheater en de Vorstin zijn van vrijdag tot en met dinsdag activiteiten (met entree).

Wie de tent op het Marktplein bezoekt, treft aan de wand dus elf artiesten, vooral geschilderd door Jaqueline Hekman en Sylvia Huijskens. Ook vrijwilliger Rob Hebbes hielp mee, net als nog acht anderen. Deze drie staan vrijdagmorgen echter deze krant te woord in hun gezellig chaotisch ogende 'paleis', opgericht door Rijko Koning, dat vol staat met allerlei verschillende decorstukken. 

Weinig ruimte
Die zijn vooral voor de verschillende evenementen in de Vorstin, zoals Soulfood en Tijdmasjien. Met name de pronkstukken voor dat laatstgenoemde event, waaronder de klok uit de film Back to the Future, vallen op. "En ja, er is hier altijd te weinig ruimte", lacht Hekman. "En we kunnen nog wel vrijwilligers gebruiken."

Zij schilderde de meeste schilderijen van vorig jaar en nam dit jaar Prince en Sting voor haar rekening. Huijskens schilderde Kate Bush en Diana Ross. Zij komen in tegenstelling tot de twee artiesten van Hekman niet voor tijdens het muziekfestival, maar van belang was toch dat er ook vrouwen aan de muur hangen, legt Huijskens uit. "En je moet ze kunnen schilderen. De gezichten moeten toch ook wel karakteristiek zijn."

Vrije hand
Hoewel de schilderijen in opdracht van de gemeente zijn gemaakt, hadden de makers compleet de vrije hand bij het uitkiezen van de artiesten en de manier waarop ze geportretteerd zouden worden. Opvallend is dan ook de variatie in stijlen en kleurgebruik. En voor Hekman was Prince toch wel een favoriet en zowel een leuke als moeilijke klus, erkent zij. "Hij is ook net even anders dan alle anderen, meer gedetailleerd."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zeker waren er momenten dat ze er wel even klaar mee waren. "Vooral vorig jaar was stressen," vertelt Hekman, "dit jaar viel het mee." Huijskens werkte dit jaar voor het eerst mee en kijkt terug op een pittig proces. "Ik heb bij elkaar 22 uur gewerkt aan twee portretten. En dan vroeg ik me wel af of ik het allemaal zou redden."

Joe Cocker staat in ieder geval voor volgend jaar op het lijstje, vertelt Hekman, eerst maar dit jaar afwachten. Vorig jaar was men in ieder geval heel enthousiast. "Mensen wilden het allemaal kopen, vooral Herman Brood. Maar het bleef bij roepen. Maakt ook niet uit. Het is leuk als mensen ervan kunnen genieten."

Uit de krant