Andere mindset is nodig volgens Broertjes.
Andere mindset is nodig volgens Broertjes. Foto: Bastiaan Miché
video

Broertjes: 'Wethouder en ik hebben op ons lazer gehad van gevestigde orde in horeca'

Algemeen

HILVERSUM - De gemeente moet beter letten op een gevarieerd winkelaanbod in het centrum. Vanuit de horecaondernemers is de klacht gekomen dat er teveel nieuwe (dag)horecazaken bij komen in Hilversum. In het raadhuis willen ze zeker kijken of hier beleid op te maken is, al is een ondernemer welkom heten beter dan een pand leeg te laten staan.

Dat laat burgemeester Pieter Broertjes weten in het eindejaarsgesprek met onze mediapartner GooiTV. "Wethouder Jaeger en ik hebben laatst bij een horeca-overleg op ons lazer gekregen, omdat ze vinden dat wij teveel toestaan dat er allerlei kleine horecabedrijven bijkomen", zegt de burgervader tegen presentator Ruud Bochardt. 

Keerzijde
Zelf vindt Broertjes de nieuwe bedrijven een aanwinst. "Het maakt 't gezelliger. Je denkt toch: wat een leuk winkeltje in een pand dat eerst leegstond", geeft hij toe. Dat er een keerzijde aan de medaille zit, snapt hij.

Bedreiging
"De gevestigde horeca die ziet dat toch als een bedreiging. Zij vindt dat we daar meer beleid op moeten maken. Misschien hebben ze daar gelijk in, al is het toch ook een kwestie van leegstand of dit. Want het is niet zo eenvoudig om gevestigde retail naar de binnenstad te krijgen”, vervolgt hij.

Doorn in het oog
Wat te doen in het centrum? Dat is een lastig dilemma. Tijdens de presentatie van Stichting Centrum Hilversum op dinsdag 19 november in het oude C&A-pand is gemeld dat leegstand een grote doorn in het oog is bij de centrumondernemers. Dat geldt eveneens voor de komst van meer en meer horecazaken.

Verhuizen
Om de lege panden gevuld te krijgen, wil de stichting retailers van aanloopstraten, zoals de Emmastraat, enthousiasmeren om naar het centrum te verhuizen. De stichting is met de gemeente in gesprek om een vergoeding voor deze ondernemers beschikbaar te stellen.

Meer comfort
Broertjes geeft in het gesprek duidelijk aan dat de gemeente met de horecaondernemers aan de slag wil op dit gebied. Met beter beleid is er wellicht meer comfort te geven, zoals de burgemeester zegt, al blijft het dilemma van leegstand tegenover invulling een moeilijke kwestie.

Dramatisch
Beleidsmatig kijken naar dit lastige euvel is niet voldoende. Broertjes geeft aan dat het winkelend publiek daar een verantwoordelijkheid in heeft. Iets minder online en iets meer in de winkel zelf kopen, want het koopgedrag is de laatste tien jaar volgens hem 'dramatisch veranderd'.

Goede voorbeeld
De burgemeester probeert zelf het goede voorbeeld te geven door vaker naar de winkel te gaan in plaats van via de computer een boek te bestellen. "Dat is wel de mindset die nodig is. Als we willen dat die retailers blijven zitten dan moeten we ook wel bij ze kopen."

Zie hieronder het hele eindejaarsgesprek van GooiTV met burgemeester Broertjes:

Uit de krant