Autobrand aan de Erasmuslaan.
Autobrand aan de Erasmuslaan. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)
video

Oud en nieuw: rustig, druk en veilig, toch de nodige vernielingen

HILVERSUM - Vijf arrestaties twee bushokjes die gesneuveld zijn, onrust bij twee scholen in Kerkelanden en in tegenstelling tot elders in het land: geen incidenten tegen hulpverleners. Dat is de korte opsomming die gemeente en politie maken na de jaarwisseling.

Alle hulpdiensten - politie, brandweer en handhavers van de gemeente - zijn de hele avond en nacht in touw geweest om de jaarwisseling in goede banen te leiden. Hilversum blikt in het algemeen terug op een druk, gezellig en veilig oud en nieuw.

Politie
De politie meldt vijf aanhoudingen te hebben verricht. Het gaat om personen vernielingen hebben verricht aan (winkel)panden of die dronken rondliepen in de openbare ruimte. In Kerkelanden was het onrustig bij twee scholen. Vernielingen bij de Augustinus- en de Goudenregenschool. Ook het wormenhotel aan de Moerbeilaan moest het ontgelden. Initiatiefnemer Herman Vijlbrief uit zijn boosheid op Twitter over het 'bewust' opblazen van deze groene buurtvoorziening.

Eerste hulp
Tergooi meldt dat elf mensen zich tijdens de jaarwisseling hebben gemeld bij de eerste hulp (vorige keer waren het er zeventien, red.). Het gaat om vijf patiënten met (licht) vuurwerkletsel: één patiënt met lichte brandwonden en vier personen met licht oogletsel. Zij konden na behandeling in het ziekenhuis direct naar huis. Daarnaast was er nog één persoon met alcoholintoxicatie in combinatie met drugs. Tergooi meldt erbij dat er geen sprake is geweest van bedreigende situaties op de SEH. 

Brandweer
Hoewel de Brandweer Gooi en Vechtstreek het drukker had dan de vorige jaarwisseling - 39 uitrukken tegenover 49 ditmaal - spreekt het korps nog altijd van een rustig verlopen oud en nieuw. Het gros van de meldingen kwam uit Hilversum (30). Eén keer betrof het een autobrand aan de Erasmuslaan. Rond 00.45 uur moesten de spuitgasten naar Kerkelanden toe. De wagen is geblust, maar moet als verloren beschouwd worden. Verder waren er veel container- en buitenbrandjes.

Vuurwerkshow
Voor de zesde keer verzorgde de gemeente een centrale vuurwerkshow. Eerder op de avond was er  centraal vuurwerk voor de kinderen (zie video). Burgemeester Pieter Broertjes ziet het steeds drukker worden op het Marktplein. Op social media was te lezen dat het schouder aan schouder staan was vannacht. "Dit concept werkt en is een echte Hilversumse traditie aan het worden waar ik trots op ben", meldt de burgervader.

(Tekst gaat verder onder video)

Vuurwerkvrije zone
Het centrum was opnieuw - voor de vierde keer - een vuurwerkvrije zone. Daar verliep volgens de gemeente de jaarwisseling eveneens rustig. Op Twitter was wat meer gemor te lezen, waaronder gebrek aan handhaving. "Handhavers van de gemeente controleerden de vuurwerkvrije zone en waren extra ogen en oren op straat", aldus de gemeente.

Meer berichten