Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Opnieuw half miljoen in Hilversums Restauratiefonds?

Algemeen

HILVERSUM - Het is nodig om het Hilversumse Restauratiefonds (HRF) aan te vullen. De kas is immers leeg, maar de gemeente krijgt wel aanvragen om van deze 'pot' gebruik te kunnen maken. Op woensdag 8 januari bespreekt de commissie Duurzaamheid en Bereikbaarheid het voorstel om weer 500.000 euro te stoppen in dit fonds.

In 2017 is Hilversum begonnen met dit fonds. Deze euro's zijn bedoeld om gemeentelijke monumenten mee op te knappen/ in stand te houden. Drie jaar terug was het startkapitaal eveneens een half miljoen euro. Volgens de gemeente is dat in vergelijking met andere restauratiefondsen een voorzichtig bedrag.

In totaal is er voor 495.000 euro aangevraagd en uitgekeerd. Een van de eerste projecten was het opknappen van Naarderstraat 8 (MOUT). Daar is 100.000 euro aan gegeven. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van Quatre Bras hebben 150.000 euro, het maximale bedrag, van dit revolverend fonds gekregen. De aanvraag van de VvE Susannaflat van bijna 125.000 euro is nog in behandeling. Inmiddels heeft de gemeente wegens een geldtekort al 'nee' moeten verkopen.

Als de politiek hiermee akkoord gaat, betekent dat wel dat de schuldenlast stijgt met een half miljoen, zo is te lezen in het raadsvoorstel. In de begroting van 2020 is geen rekening gehouden met dit bedrag, waardoor Hilversum 500.000 euro moet lenen aan dit restauratiefonds.

Uit de krant