Joost Huijsing (links) en Siebe Turksma tijdens een rondje op de hei.
Joost Huijsing (links) en Siebe Turksma tijdens een rondje op de hei. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse hardloopfanaten schrijven boekje met 101 tips voor alle niveaus

Sport

HILVERSUM - Varieer schoenen en ondergrond, verbeter records met kleine stapjes en laat je hazen door een vrouw. Zomaar drie tips uit het recent verschenen boekje '101 tips voor hardlopers, geschreven door de Hilversumse hardloopfanaten Siebe Turksma en Joost Huijsing.

De twee 65 plussers kennen elkaar al tientallen jaren via de Gooise Atletiek Club (GAC), vertelt Huijsing tijdens een telefonisch interview. "Siebe heeft al een stel boeken over hardlopen geschreven; over blessures onder andere. Dit keer wilde hij een boekje schrijven over tips en benaderde mij om mee te schrijven. Ik was toen toch geblesseerd. Dan was dit een mooie uitlaatklep."

17 marathons
Inmiddels hebben de twee al flink wat marathons achter hun naam staan. Huijsing zegt in vergelijking met zijn schrijfmaatje een 'amateur' te wezen met slechts zeventien marathons. "Ik dacht altijd dat marathons lopen voor de gekken is. Maar rond mijn 42ste was ik bang dat ik spijt zou krijgen als ik er nooit één zou lopen. Vandaar dat ik de New Yorkmarathon ging lopen. Ik boekte er meteen wel een vakantie aan vast, mocht het lopen me tegenvallen. Maar toen ik daar de finish over kwam, was het eerste dat ik me afvroeg wat de volgende zou worden." 

Vroeger
Huijsing vertelt dat Turksma geen marathons meer loopt, 'behalve in zijn hoofd'. Zelf loopt hij nog wel bepaalde afstanden, al gaat het uiteraard niet meer zo vlot als voorheen. "Maar daar moet je je niet door laten beïnvloeden", is de eerste tip. "Je moet het lopen niet vergelijken met hoe je het vroeger deed. Dat ga je niet meer halen."

Onzinverhalen
Het idee voor het boekje met tips had Turksma al langer, ook doordat beiden binnen de vele hardloopgroepjes veel onzinverhalen moesten aanhoren. Bijvoorbeeld dat er in vochtig weer veel zuurstof zit. En rijk hoeven ze niet te worden van de 128 pagina's voor zowel beginners als de meer ervaren lopers.

Wetenschapper
"Het was gewoon leuk om te doen", vertelt de 67-jarige Huijsing. "We zijn bij elkaar gaan zitten en wisselden ideeën uit. Daarbij is Siebe meer de wetenschapper, ik ben meer van de praktijk. Siebe had er al iets van dertig geschreven. Toen bedachten we dat het er honderd plus één moesten worden. Aanvankelijk hadden we er veel te weinig, toen weer veel te veel. Toen moesten we schrappen: 'kill your darlings'. Dat was wel heel moeilijk."

Prikkelen
Maar uiteindelijk staan er 101 tips: over materiaal, omgaan met en herstellen van blessures, maar ook goed naar urine kijken en geschikte muziek. "En het is echt niet zo dat ik de wijsheid in pacht heb", aldus Huijsing. "Je mag er ook om glimlachen, zo serieus is het niet. "De reacties tot dusver zijn louter positief, mensen vinden het een leuk boekje", zegt de auteur, die zeker wel open staat voor negatieve kritieken. Die prikkelen ten minste.

Hazen
"Veel dingen zijn voor de mensen nieuw. En er zijn zeker twintig tot dertig tips die je nergens anders tegenkomt." Maar waarom moeten lopers zich dan laten hazen door een vrouw? "Die lopen constanter en laten zich niet gek maken", is het antwoord. Om daar gekscherend aan toe te voegen: "En voor mannen is het leuker om achter een vrouw te lopen dan achter een man."

101 tips voor hardlopers van alle niveaus is voor 9,95 euro te koop op verschillende websites.

Uit de krant