Afbeelding

Werkdruk in zorg steeds hoger

Advertorial

De aanhoudende vergrijzing van de Nederlandse samenleving en de daarbij behorende toenemende vraag naar zorg, levert een steeds grotere werkdruk in de zorg- en welzijnssector op. Inmiddels geven twee op de vijf werknemers in deze sector aan dat ze de werkdruk als hoog tot zeer hoog ervaren. Volgens twee derde van de ondervraagden is de werkdruk het afgelopen jaar verder toegenomen. Dit blijkt uit een enquête die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder dit jaar onder zorgverleners hield.

Tal van factoren verhogen werkdruk

Ruim 50 procent van de werknemers die ondervraagd werd, was het met de stelling eens dat ze tijdens hun werk het gevoel hebben tijd tekort te komen. Overigens ervaren niet alleen werknemers een hogere werkdruk. Ook bijna de helft van de werkgevers in de zorgsector heeft de indruk dat de werkdruk is toegenomen. Het probleem lijkt in eerste instantie vooral te komen door toenemende regeldruk en allerlei te verrichten administratieve handelingen. Daarnaast zijn nieuwe en moeilijkere taken lastiger door het zorgpersoneel te behappen en worden ze steeds vaker geconfronteerd met mondige cliënten. Los van dit soort individuele taakverzwaringen speelt ook het aanhoudende personeelstekort een belangrijke rol in het totaalplaatje. Een tekort op de werkvloer betekent tenslotte dat de beschikbare zorgverleners tijdens hun werkdag meer taken dan gebruikelijk uit moeten voeren.

Problemen decennia geleden al voorspeld

De huidige problematiek in de zorgverlening kan niet echt als verrassend worden beschouwd. Al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw wordt er in diverse rapporten gewaarschuwd voor de gevolgen van de op handen zijnde vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Het probleem met personeelstekorten in de zorgsector heeft op dit moment z’n piek echter nog lang niet bereikt. Die wordt in het jaar 2040 verwacht. Het kabinet Balkenende berekende al eens dat in dat jaar één op de vier Nederlanders in de zorg moet werken om grote problemen op dat vlak te voorkomen. Op dit moment staat de teller op één op de zeven Nederlanders. Inmiddels heeft de overheid al wel enkele maatregelen genomen, om toekomstige pijnpunten te verlichten. Het optrekken van de AOW-leeftijd is daar één van. Daarnaast wordt steeds vaker een beroep op mantelzorg en zelfredzaamheid gedaan, zodat het inschakelen van thuiszorg zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

Toenemend kostenplaatje

De steeds groter wordende groep senioren zal de komende jaren niet alleen voor een grotere personele druk op het Nederlandse zorgsysteem zorgen, maar kost jaar na jaar ook steeds meer geld. Dit toenemende kostenplaatje zal in de nabije toekomst ongetwijfeld een grote impact op de hoogte van de premies voor de ziektekostenverzekeringen gaan hebben. Om te voorkomen dat de consument te veel betaalt, wordt het daarom in de nabije toekomst voor velen steeds belangrijker om over de goedkoopste zorgverzekering te beschikken. Ondanks de stijgende zorgkosten kan er jaarlijks vaak tot enkele tientjes bespaard worden door verzekeringen te vergelijken. Dat geldt in het bijzonder voor aanvullende zorgverzekeringen. Het belangrijkst blijft wel dat er een goede dekking wordt gekozen. Wat betekent dat de kosten aan premie iets hoger kunnen zijn, maar de vergoedingen wel worden gebruikt. Zo kan er makkelijker een beroep op goede zorg worden gedaan.

Uit de krant