Vanaf dag 1 kwam er veel geld binnen.
Vanaf dag 1 kwam er veel geld binnen. Foto: Bastiaan Miché

Aed-actie Hilversum Meent daverend succes

Zorg

HILVERSUM - De inzamelingsactie in de Hilversumse Meent voor een geheel dekkend aed-netwerk is een groot succes geworden. Het doel was 5000 euro, de opbrengst is nu 6934,20 euro.

Een aed (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok, die het hart reset en weer normaal laat kloppen. De actie voor in totaal negen van deze aed's in de wijk - drie waren er al, zes waren nog nodig - begon begin december. Daarvoor al had het Coöperatiefonds van de Rabobank al 6000 euro beschikbaar gesteld en bood ook het Rode Kruis financiële steun aan.

Maar er was dus nog wel een flink bedrag nodig. Echter, na het eerste weekend was er al meer dan 3.000 euro binnen. En ook tijdens de weken die volgden doneerden bewoners van de toch vergrijsde wijk massaal. Daarnaast leverde een bingo op 28 december voor deze actie maar liefst 850 euro op.

Bij elkaar kwam er dus uiteindelijk bijna twee mille meer binnen dan het oorspronkelijke doel. Desondanks zijn ook deze gelden zeer welkom, onder meer voor het onderhoud van de apparaten. Woordvoerder Joost Nachbahr hoopt dat eind februari de aed's in de wijk zichtbaar zijn. Daarvoor moet er nog een en ander gebeuren. Zo is nog niet duidelijk waar de apparaten precies komen te hangen. De eigenaren van de betreffende panden moeten nog wel toestemming geven.

Duidelijk is echter dat tempo houden het credo is. Ook omdat de bewoners het zelf moeten doen. De actie verliep niet voor niets onder de naam 'Betaalt u mee aan uw eigen AED?'. Bovendien is er nu veel enthousiasme. "Dat merkt je ook in het winkelcentrum", vertelt Nachbahr. "Dat was hartverwarmend."

Uit de krant