Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Burgemeester Broertjes: 'Oud en nieuw was goed'

Politiek

HILVERSUM - Al met al blikt burgemeester Pieter Broertjes terug op een geslaagde jaarwisseling. Op het Marktplein was het bij de centrale vuurwerkshow drukker dan ooit en bleef het rustig en ordentelijk in de twee vuurwerkvrije zones in het centrum. "Kerkelanden zat ons dwars."

Daarmee bedoelt de burgervader onder meer de vernielingen bij de Augustinusschool en de Goudenregenschool. Dat noemt Broertjes een grof schandaal. Voorzorgsmaatregelen waren al genomen in deze wijk, omdat het tijdens oud en nieuw vaker 'los' gaat in Kerkelanden. 

In de periode ervoor zijn flexibele camera's opgehangen. Volgens de burgemeester is de recherche bezig met het bekijken van de beelden en komt er een buurtonderzoek.

Wel stelt hij dat het ophangen van de camera's te weinig is geweest. In het vervolg zouden er misschien beveiligers in de buurt kunnen lopen. Ook sluit hij een centrale vuurwerkshow in Kerkelanden niet uit als oplossing. Daar moeten dan wel voldoende politiehandjes voor zijn.

Hoe nu verder? Het liefst gaat Broertjes door met het Hilversumse model: een centrale vuurwerkshow met vuurwerkvrije zones en een paar vrijwillige zones. Andere opties, zoals een regionaal vuurwerkverbod, behoren allemaal tot de mogelijkheden. Het woord is eerst aan Den Haag. Draagvlak bij de politiek en de inwoners is het belangrijkste.

Donderdag meer over vuurwerk en eventueel een verbod daarop in de Gooi en Eembode.

Uit de krant