Afbeelding

De Raadhuisconcerten in Dudoks monument

Advertorial

Violiste Nadia Wijzenbeek, geboren en getogen Hilversumse, is concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en artistiek leider van de Raadhuisconcerten in Hilversum.

Wat zijn de Raadhuisconcerten?
Nadia Wijzenbeek: “De concertserie bestaat al 25 jaar. Verspreid over het seizoen zijn het zes klassieke kamermuziekconcerten op dinsdagavond. De concerten vinden plaats in de prachtige Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis van architect Dudok. Bij aankomst word je buiten verwelkomd door de beiaardier die speciaal voor het concertpubliek het carillon in de klokkentoren van het Raadhuis bespeelt. Eenmaal binnen hoor je wereldklasse, waarbij ook veel Hilversumse musici op het podium staan. Vanwege de aanwezigheid van omroepensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest is Hilversum een plek waar veel musici wonen.”

Vertel eens over de locatie: het Raadhuis
Wijzenbeek: “Die is heel bijzonder: in de avonduren het indrukwekkende monument van Dudok betreden, is een belevenis. Voor goede concerten hoef je niet naar Amsterdam of Utrecht: de top van de Nederlandse muziekwereld staat bij ons op het podium. We programmeren verrassend en maken daarbij ook uitstapjes naar andere genres.”

Wat kunnen we verwachten?
Wijzenbeek: “Dit seizoen heb ik als overkoepelend thema ‘Zeitgeist’ gekozen. Elk concert belicht een bepaald tijdsgewricht. Hoe mensen tegen de wereld aankijken, verandert van eeuw tot eeuw, van decennium tot decennium en ik wil het publiek die verschillende invalshoeken graag laten ontdekken. Ons eerstvolgende concert is op dinsdag 28 januari. Dan spelen de fantastische musici van het ROctet het iconische strijkoctet van Felix Mendelssohn, dat hij als tiener in 1825 componeerde. Later dit seizoen volgen het vermaarde dansgezelschap LeineRoebana met de jonge getalenteerde sopraan Elisabeth Hetherington; Ensemble Lumaka over de Parijse salons in de jaren dertig; en als uitsmijter contrabassist Lucas Dols met de Syrisch-Nederlandse band Dyar.”

Meer weten?  www.raadhuisconcerten.nl

Afbeelding

Uit de krant