Afbeelding
Foto: Archief 't Gooi

'Deze wedstrijden trokken tien- tot twaalfduizend toeschouwers'

Sport

HILVERSUM - De voetbalkoorts liep afgelopen week flink op bij de Hilversumse voetballiefhebbers. Wie had ooit gedacht dat de grote concurrenten van weleer na de periode 1956-1964, in Hilversum werd betaald voetbal gespeeld, elkaar weer zouden treffen?

Het laatste duel tussen beide rivalen was op zondag 9 februari 1964 op het Gemeentelijk Sportpark; uitslag 0-0. In de eerste wedstrijd in dat seizoen 1963-1964 werd het 1-0 voor ’t Gooi. In de periode '56--'64 speelden beide ploegen tien keer tegen elkaar. ‘t Gooi won er vier, Hilversum drie en drie duels eindigden onbeslist. 

Het betaald voetbal in Hilversum was geen lang leven beschoren. Beide clubs gingen in 1955 in de tweede divisie betaald voetbal spelen, maar in 1964 keerde 't Gooi terug naar het amateurvoetbal. Hilversum volgde vier jaar later.

Vanaf de oprichting van beide clubs speelden zij regelmatig tegen elkaar. Zoals het affiche uit 1937 (hieronder) dat de beslissingswedstrijd op zondagavond aankondigt voor promotie naar de eerste klasse. Een kaartje eerste rang kostte 80 cent. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De archivarissen Hans Swierstra sr. van ’t Gooi en Karel de Loos van Hilversum zijn al weken druk om materiaal uit het verleden te verzamelen. "De wedstrijden tussen Hilversum en ’t Gooi mochten de voetballiefhebbers uit Hilversum en omstreken niet missen", weet de 80-jarige Joop Snelling Berg. Hij werd in 1949 lid van FC Hilversum en was van 1975 tot 2008 bestuurslid, waaronder acht jaar secretaris. 

In 1999 werd hij erelid. "Het waren altijd spannende, beladen en spectaculaire wedstrijden. Het was haat en nijd tussen beide clubs. Nu zijn de verhoudingen genormaliseerd. Je kunt het nu amper voorstellen, maar deze wedstrijden trokken tien- tot twaalfduizend toeschouwers. Niet alleen de duels tussen de eerste elftallen, maar ook de juniorenwedstrijden werden destijds met het mes tussen de tanden op het Sportpark gespeeld."

Hilversum was in de periode 1956-1964 voetbalmaf. Naar de uitwedstrijden vertrokken van beide clubs regelmatig tien bussen met supporters. Voor welke club je supporter in die tijd was, hing af waar je woonde. Hilversum-Oost was vooral op de hand van Hilversum en het voormalige Donar. De achtergrond van ouders speelde een rol. Snelling Berg: “Als je werd geboren in een Hilversum- of Gooinest, werd je nooit supporter van de ander. Na mijn actieve voetbalperiode, het eerste heb ik nooit gehaald, wilde ik naar een andere club. Mijn vader hield dat tegen want er kwam aan de waslijn geen andere shirt dan het wit/groen Zo diepgeworteld zat het.”

Weer uniek
Ook bij ‘t Gooi leeft de wedstrijd van zaterdag als geen ander duel. Secretaris Jan Willem Hoogendoorn: “Door de historie is het allemaal anders dan de wedstrijden tegen bijvoorbeeld Altius of Olympia. Dit duel is na zoveel jaren haast weer uniek. Alleen supporters van beide clubs die nu 75 jaar zijn, weten zich de wedstrijden uit de vorige eeuw nog te herinneren. Ik heb de vorige periode niet beleefd. Maar de diehards in onze vereniging weten er uren alles over te vertellen. Na Victoria zijn ’t Gooi (1905) en Hilversum (1906) de oudste clubs van Hilversum. Dat betekent dat we beiden een rijke historie hebben die we koesteren.”

Hoogendoorn vertelt dat ’t Gooi er zaterdag een mooi feest van gaat maken. Oud-spelers en voormalige bestuursleden worden uitgenodigd voor de lunch en de wedstrijd. Hilversum laat weten dat ook de return op 28 maart een spektakel wordt. Door de historie is de druk groot op de 22 spelers die zaterdag het duel gaan uitvechten. “Van vroeger weet ik dat er een goede scheidsrechter op moet staan, anders loopt het uit de hand”, besluit Joop Snelling Berg.

Kijkend naar de stand op de ranglijst is Hilversum met dertig punten koploper in derde klasse C. ’t Gooi is na en sterke seizoenstart met 12 punten gezakt naar de elfde plaats. Maar dat zegt voor dit beladen duel natuurlijk helemaal niets.

Uit de krant